Γιατί η «βιβλική καταστροφή» της Βηρυτού οδηγεί σε κατάρρευση την οικονομία του Λιβάνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η «βιβλική καταστροφή» της Βηρυτού οδηγεί σε κατάρρευση την οικονομία του Λιβάνου
Σε δεινή κατάσταση ο Λίβανος. Η χώρα των 6,8 εκατομμυρίων είχε βυθιστεί σε οικονομική κρίση πολύ πριν τις εκρήξεις της Τρίτης, αλλά και πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η οικονομία του Λιβάνου, μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Βηρυτού το βράδυ της Τρίτης, καταστρέφοντας ολοσχερώς το 50% της πρωτεύουσας της χώρας, η οποία πλέον θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.

Οι ανυπολόγιστες ζημιές που έχουν προκληθεί στη Βηρυτό ισοδυναμούν με μια άνευ προηγουμένου βιβλική καταστροφή, η οποία – σε συνδυασμό με τον τραγικό απολογισμό για τις ανθρώπινες απώλειες – έχει προκαλέσει παγκόσμιο θρήνο.

«Οι φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν η οικονομία του Λιβάνου», γράφει το CNBC, παρουσιάζοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα της Μέσης Ανατολής τα τελευταία 24ωρα.

Η χώρα των 6,8 εκατομμυρίων είχε βυθιστεί σε οικονομική κρίση πολύ πριν τις εκρήξεις της Τρίτης, αλλά και πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι και πολιτικοί παρατηρητές, ο Λίβανος βιώνει εδώ και καιρό τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία του, με το τραπεζικό σύστημα της χώρας να βρίσκεται σήμερα σε πιο δεινή κατάσταση από ότι βρέθηκε ακόμη κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου την περίοδο 1975-1990.

Το χρέος της χώρας «καλπάζει» ταχύτατα, η λιβανέζικη λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ τα διαρκή κρούσματα διαφθοράς στην πολιτική ηγεσία έχουν προκαλέσει μια ευρεία και παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η κατάσταση του Λιβάνου επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς η χώρα - όπως και ολόκληρος ο κόσμος - βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Οι διαδηλώσεις στο Λίβανο κατά της διαφθοράς πολιτικών προσώπων ήταν ειρηνικές. Το ξέσπασμα, ωστόσο, της πανδημίας άλλαξε τα δεδομένα, καθώς οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που προκάλεσε ο κορονοϊός - κλειστές επιχειρήσεις και σφοδρό πλήγμα στον τουρισμό - έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει το 90% της αξίας της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τους Λιβανέζους να μην είναι πια σε θέση να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, όπως την προμηθεία τροφίμων. Οι Λιβανέζοι που είχαν αποταμιεύσει τις περιουσίες τους σε λίρες πλέον δεν μπορούν να τα «φέρουν βόλτα», ενώ και όσοι είχαν αποταμιεύσεις σε δολάρια, πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά. Η σοβαρή έλλειψη σε δολάρια που αντιμετωπίζει ο Λίβανος ανάγκασαν τις τράπεζες της χώρας να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στις κεφαλαιακές ροές.

Μετά τις φονικές εκρήξεις της Τρίτης στη Βηρυτό, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν πλέον για τα χειρότερα. Ο Λίβανος απειλείται με μεγάλη εξαθλίωση, καθώς οι ζημιές που προκάλεσαν οι εκρήξεις θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο κύμα αστέγων. Καθώς το λιμάνι της Βηρυτού έχει ισοπεδωθεί, οικονομικοί παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον σφοδρό αντίκτυπο στις εισαγωγές ειδών διατροφής και υγειονομικού υλικού.

«Η τραγωδία της Βηρυτού χτυπάει τη χώρα στη χειρότερη οικονομική της κρίση», αναφέρει, από την πλευρά του, το Bloomberg, παρουσιάζοντας μέσα από έναν χρήσιμο οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Λίβανος.

- Μπορεί ο Λίβανος να βασιστεί σε ξένη οικονομική βοήθεια;

Μετά την αδυναμία του τον περασμένο Μάρτιο να αποπληρώσει ομόλογο, ο Λίβανος ξεκίνησε γύρο διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη σύναψη δανειακού προγράμματος ύψους 10 δισ. δολαρίων. Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, σταμάτησαν όταν οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι άρχισαν να διαφωνούν για το ύφος των μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να εφαρμοστούν ως αντάλλαγμα της οικονομικής στήριξης του ΔΝΤ. Η Γαλλία – η οποία το 2018 φιλοξένησε διεθνές συνέδριο χορηγιών και δωρεών, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν δάνεια και δωρεές άνω των 11 δισ. δολαρίων για το Λίβανο – έχει πολλάκις εξηγήσει πως η λύση του ΔΝΤ είναι η μόνη «σωτηρία» για τη χώρα.

- Οι φονικές εκρήξεις θα οδηγήσουν σε νέο γύρο κοινωνικής αναταραχής;

Οι πολίτες του Λιβάνου έχουν από καιρό «γυρίσει την πλάτη» στο πολιτικό τους σύστημα, γιατί έχουν εξαντληθεί από τα μαζικά φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. «Όσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται και η οικονομική κρίση θα βαθαίνει, τόσο πιο εξοργισμένοι θα καθίστανται οι πολίτες…», σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο μερίδα αναλυτών και πολιτικών παρατηρητών.

- Διαθέτει ο Λίβανος νοσοκομειακή επάρκεια ικανή να διαχειριστεί ταυτόχρονα μια καταστροφή και μια πανδημία;

Τα νοσοκομεία της Βηρυτού είναι είτε γεμάτα, είτε κάποια από αυτά έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές από τις φονικές εκρήξεις της Τρίτης. Οι πολίτες του Λιβάνου διαμαρτύρονταν για πάνω από ένα χρόνο για τα προβλήματα και τις αρρυθμίες του συστήματος υγείας. Και όλα αυτά πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορονοϊός. Τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας παρουσιάζουν περιορισμένες ικανότητες περίθαλψης, ενώ, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, πολλά από αυτά αναγκάζονται να κλείνουν τον κλιματισμό ή να αναβάλλουν χειρουργεία, λόγω μεγάλων ελλείψεων…

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider