Αλ Αχράμ: Δυνατότητα επέμβασης στη Λιβύη θα εγκρίνει η αιγυπτιακή Βουλή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλ Αχράμ: Δυνατότητα επέμβασης στη Λιβύη θα εγκρίνει η αιγυπτιακή Βουλή
Ο Αιγύπτιος ηγέτης Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.

Την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στη γειτονική Λιβύη αναμένεται να συζητήσει αυτή την εβδομάδα το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο. Πηγές της εφημερίδας «Αλ Αχράμ» υποστηρίζουν ότι κατά τη συνεδρίαση αυτή, η αιγυπτιακή Βουλή θα δώσει το «πράσινο φως» στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη για να υπερασπίσει τον δυτικό γείτονα από την τουρκική επιθετικότητα, τονίζει η μεγαλύτερη αραβόφωνη εφημερίδα.

Σημειωτέον ότι στις 16 Ιουλίου, ηγέτες φυλών της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκεινται στον Χαλίφα Χάφταρ, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι να εξουσιοδοτήσει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν διαπιστώσουν επικείμενο κίνδυνο και για τις δύο χώρες.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου, το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και της Λιβύης να συνεργαστούν για να διαφυλάξουν την κοινή εθνική ασφάλεια ενόψει των κινδύνων που θέτει η τουρκική κατοχή, αναφέρει η εφημερίδα.

Κατά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς φυλών της Λιβύης, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει τον ισχυρότερο στρατό στην περιοχή και την Αφρική, αλλά επίσης ότι πρόκειται για ένα στρατό με σοφή δύναμη».

Τέλος, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της «Αλ Αχράμ», σύμφωνα με το άρθρο 152 του συντάγματος της Αιγύπτου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο ούτε να στείλει τις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός των συνόρων της χώρας για πολεμικές αποστολές, εκτός εάν ζητήσει πρώτα τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των βουλευτών της Αιγυπτιακής Βουλής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider