Ο Τραμπ δεν έχει ενημερώσει τη Μέρκελ περί απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από τη Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τραμπ δεν έχει ενημερώσει τη Μέρκελ περί απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από τη Γερμανία
Αφορμή για την απόφαση Τραμπ ήταν η άρνηση της Καγκελαρίου να συμμετάσχει στην Σύνοδο της G7 στις ΗΠΑ.

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει την επίσημη τοποθέτηση της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να αποσύρουν έως και 15.000 από τους στρατιώτες τους που σταθμεύουν επί γερμανικού εδάφους, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αυτό που υπάρχει είναι ανεπιβεβαίωτες αναφορές των ΜΜΕ, για τις οποίες δεν σχολιάζω. Δεν υπάρχει επίσημη, δημόσια επιβεβαίωση. Περιμένουμε αν θα υπάρξουν για αυτό επίσημες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον και, εάν υπάρξουν, τότε θα ακούσετε και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σχολιάζει», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «η γενική θέση μας σε ό,τι αφορά την χρησιμότητα και την αξία των αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι σταθμεύουν στην Γερμανία εδώ και δεκαετίες, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, είναι γνωστή».

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Μπούργκερ πρόσθεσε ότι στην γερμανική κυβέρνηση υπάρχει «μεγάλη σύμπνοια ότι η στενή συνεργασία -και με τις ΗΠΑ- στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με τους άλλους συμμάχους, είναι πολύ σημαντική για την γερμανική ασφάλεια και για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν υπήρξαν γερμανοαμερικανικές επαφές για το θέμα, ο κ. Μπούργκερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε επαφή με την αμερικανική πλευρά «σε διάφορα επίπεδα» για θέματα «της κοινής μας πολιτικής ασφάλειας και άμυνας».

Την προηγούμενη Παρασκευή το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Wall Street Journal μετέδωσαν πληροφορίες ότι ο Λευκός Οίκος έχει ήδη δώσει εντολή να αποσυρθούν 5.000-15.000 στρατιώτες από τους περίπου 35.000 που σταθμεύουν σε αμερικανικές βάσεις στην Γερμανία.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, αφορμή για την απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν η άρνηση της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να συμμετάσχει με φυσική παρουσία στην Σύνοδο της G7 που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Η κυρία Μέρκελ είχε επικαλεστεί την κατάσταση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, ενώ κατόπιν ο κ. Τραμπ ανέβαλε την Σύνοδο για τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider