«Αδειάζει» τον Τραμπ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ - Όχι στην ανάπτυξη στρατού στους διαδηλωτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αδειάζει» τον Τραμπ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ - Όχι στην ανάπτυξη στρατού στους διαδηλωτές
«Δεν είμαι υπέρ της κήρυξης της κατάστασης εξέγερσης», που θα επέτρεπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύξει εν ενεργεία στρατιώτες, δήλωσε ο Μαρκ Έσπερ.

Στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου βρέθηκε σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Ουάσινγκτον για την αστυνομική βία και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η κίνησή του αυτή έτυχε ειρωνικών σχολίων σε ολόκληρο τον κόσμο και φαίνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ένιωσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει γιατί βρέθηκε εκεί. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Fox News, δήλωσε πως την Παρασκευή επισκέφθηκε το καταφύγιο αποκλειστικά για να το επιθεωρήσει και όχι για να παραμείνει εκεί.

«Δεν ήμουν κάτω. Πήγα κάτω κατά τη διάρκεια της ημέρας και έμεινα για πολύ μικρό διάστημα». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι πήγε πολύ ώρα πριν ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια αλλά και πως βρέθηκε εκεί μονάχα για να το «επιθεωρήσει».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε ακόμα αν ζήτησε από την αστυνομία να διώξει βίαια τους διαδηλωτές -όπως έκανε- για να μπορέσει ο ίδιος να πάει στο εκκλησάκι απέναντι από τον Λευκό Οίκο απ' όπου βγήκαν και οι περίφημες φωτογραφίες με τη Βίβλο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αρνήθηκε κατηγορηματικά και αυτόν τον ισχυρισμό δηλώνοντας «Όταν πήγα δεν είπα «διώξτε τους». Δεν γνώριζα ποιοι ήταν εκεί. Υπέθεσα πως πάω απλά μια βόλτα σε μια κοντινή εκκλησία» σημείωσε.

«Αδειάζει» τον Τραμπ ο Έσπερ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ δήλωσε την Τρίτη ότι αντιτίθεται στην ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού στις περιοχές των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια ενός λευκού αστυνομικού.

«Δεν είμαι υπέρ της κήρυξης της κατάστασης εξέγερσης», που θα επέτρεπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύξει εν ενεργεία στρατιώτες μπροστά σε Αμερικανούς πολίτες και όχι πλέον εφέδρους της Εθνοφυλακής, είπε ο Έσπερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί παρά ως έσχατη επιλογή και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε αυτού του είδους την κατάσταση σήμερα», σημείωσε ο Έσπερ, ο οποίος αποδοκιμάστηκε τη Δευτέρα καθώς μίλησε για αμερικανικούς δρόμους που έχουν μετατραπεί σε «πεδία μάχης».

Όπως εξήγησε χθες κι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μιλώντας για «στρατιωτική αργκό», ο Έσπερ δικαιολόγησε τη χρήση αυτού του όρου λόγω του παρελθόντος του στον στρατό ξηράς.

«Αποτελεί μέρος του στρατιωτικού λεξιλογίου με το οποίο μεγάλωσα. Αυτόν τον όρο χρησιμοποιούμε ως ρουτίνα για να περιγράψουμε μια ζώνη επιχειρήσεων», εξήγησε.

«Δεν πρόκειται για μια έκφραση κατά του πληθυσμού και σίγουρα όχι κατά των Αμερικανών συμπολιτών μας, όπως ορισμένοι υπαινίχθηκαν».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου παραδέχθηκε, εντούτοις, ότι έσφαλε καθώς εμφανίστηκε τη Δευτέρα δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, που φωτογραφήθηκε μπροστά από μια εκκλησία με μια Βίβλο στο χέρι, λίγα λεπτά μετά τη βίαιη διάλυση διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κοντά στον Λευκό Οίκο.

«Κάνω ό,τι μπορώ να παραμείνω απολιτικός και να αποφεύγω καταστάσεις που μπορούν να φαίνονται πολιτικές»,επισήμανε.

«Κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες άλλες όχι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider