Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα στην Κύπρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα στην Κύπρο
Η Αθήνα βλέπει την παρουσία του Γιαβούζ ως ακόμη μια πρόκληση της Τουρκίας που περιφρονεί την ΕΕ και τη Διεθνή Κοινότητα.

Η επιστροφή του Γιαβούζ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου σε συνδυασμό με την παρουσία δυο ακόμη τουρκικών σεισμογραφικών στην περιοχή, αποτυπώνουν τις απειλητικές προθέσεις της Άγκυρας που παρά την υγειονομική και οικονομική κρίση που έχει επιφέρει ο κορονοϊός εξακολουθεί να προκαλεί στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Χθες μάλιστα έντονη ήταν η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να μην εμμένει σε παραβατικές συμπεριφορές, καταδικάζοντας τη νέα τουρκική πρόκληση με την είσοδο πλωτού γεωτρύπανου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα το θέμα αναμένεται να φέρει στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ σήμερα θα συζητηθεί και στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ.

Η Αθήνα βλέπει την παρουσία του Γιαβούζ ως ακόμη μια πρόκληση της Τουρκίας που περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι περαιτέρω κινήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκαν χθες στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου. Συνομίλησαν παράλληλα για την ατζέντα των Συνόδων Κορυφής του Ε.Λ.Κ. και της Ε.Ε., καθώς και για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στα όσα καταλόγισε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία απάντησε αργά χθες το βράδυ ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, λέγοντας πως η Αθήνα αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και πως η Τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ίδια δικαιώματα στον φυσικό πλούτο της Κύπρου κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία πως είναι αυτές που υποδαυλίζουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το κενό της Exxon Mobil

Το γεγονός πως η πανδημία του κορονοϊού ματαιώνει τα σχέδια των ενεργειακών κολοσών για έναρξη της νόμιμης διαδικασίας εξορύξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή η Άγκυρα. Η Exxon Mobil έχει ανακοινώσει πως παγώνει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021 τις δραστηριότητές της στην Κυπριακή ΑΟΖ εξαιτίας της πανδημίας και της κατάστασης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα έχουν ως συνέπεια την καθυστέρηση του ευρύτερου ενεργειακού σχεδιασμού τους στην Κύπρο, Ισραήλ κι Ελλάδα. Η εταιρεία αναμένεται να μειώσει τις διεθνείς επενδύσεις της κατά 30% ώστε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Η εταιρεία έχει ειδοποιήσει την Κυπριακή κυβέρνηση με επιστολή για τις προθέσεις της, ενημερώνοντας πως παγώνουν οι εργασίες στο Οικόπεδο 10 για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ καθυστερήσεις θα υπάρξουν και στην κοινοπραξία Total / ENI.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει μέσω του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, πως η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αρνητική, όμως προέχει η ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ θεωρεί ευχάριστο το γεγονός πως οι εταιρείες παραμένουν προσηλωμένες στην Κύπρο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider