Ικανοποιημένος ο γερμανικός Τύπος για τα αποτελέσματα του Eurogroup

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ικανοποιημένος ο γερμανικός Τύπος για τα αποτελέσματα του Eurogroup
Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι μια συζήτηση σχετικά με τα αμφιλεγόμενα «κορονοομόλογα» θα ήταν χάσιμο χρόνου, σχολιάζει χαρακτηριστικά η Die Welt.

Χωρίς εφημερίδες γίνεται η ενημέρωση σήμερα, μία ημέρα μετά το Eurogroup στη Γερμανία, όμως ο ηλεκτρονικός Τύπος ανέλαβε το σχολιασμό των αποφάσεων.

«Η διαμάχη για τα κορονοομόλογα διακόπτεται μόνο για τις μέρες του Πάσχα» επιγράφεται το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Die Welt .

«Οι βόρειοι ανταποκρίθηκαν στην επιθυμία των νοτίων, ιδίως της Ιταλίας σε ότι αφορά την χρήση του ταμείου διάσωσης του ευρώ: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΣΜ) ορίζει μεν ότι τα δάνεια από το ταμείο διάσωσης συνδέονται με όρους όπως είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή όμως οι όροι θα είναι τόσο χαλαροί, ώστε τα δάνεια στην πράξη θα χορηγούνται άνευ όρων. Ένα ακανθώδες θέμα δεν το άγγιξαν όμως ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι μια συζήτηση σχετικά με τα αμφιλεγόμενα «κορονοομόλογα» θα ήταν χάσιμο χρόνου. Ωστόσο, έσπρωξαν αυτό το ευαίσθητο θέμα με τις άκρες των δακτύλων τους στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων για να το συζητήσουν, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα. Κανείς δεν περιμένει όμως μια συμφωνία. Γιατί να μπορούν εκείνοι να συμφωνούν ταχύτερα από τους υπουργούς Οικονομικών τους; Επομένως, τα κορονομόλoγα θα συζητούνται για εβδομάδες -- ανεξάρτητα από το πώς θα ονομάζονται», συμπεραίνει η Welt.

Στην ιστοσελίδα του το Spiegel αναφέρει τα εξής:

«H συμφωνία των υπουργών Οικονομικών είναι κατά βάσιν ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα: 500 δισ. ευρώ μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της κρίσης του κορονοϊού χωρίς να χρειάζεται να καθυστερήσει κανείς με σκληρές μάχες χαρακωμάτων για τα κορονοομόλογα. Σε αυτό το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα του κοινού χρέους θα αφιερωθεί η Ε.Ε. και πάλι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ίσως τότε θα είναι αναγκαίες περισσότερες και πιο σκληρές απαντήσεις».

«Και όμως κινούνται», επιγράφεται το σχόλιο της εφημερίδας Die Zeit

«Σύμφωνα με ένα παλιό ρητό, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν ένα ποδήλατο. Δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει ακίνητη, ειδικά σε μεγάλες κρίσεις. Αν δεν κινηθεί το ποδήλατο, θα πέσει, το ίδιο και η Ε.Ε. Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, για παράδειγμα υπό την μορφή της αμοιβαιοποίησης του χρέους. Πρόκειται βέβαια να δημιουργηθεί ένα ταμείο ανασυγκρότησης, αλλά πώς ακριβώς θα δομηθεί και αν θα χρηματοδοτηθεί μέσω των αμφιλεγόμενων κορονοομολόγων, πρόκειται για ερωτήματα που θα τεθούν προς απάντησιν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ένας επιτυχημένος συμβιβασμός θα μπορούσε να μοιάζει με αυτόν: Δημιουργείται --ειδικά για αυτή την κρίση-- ένα αλληλέγγυα χρηματοδοτούμενο ταμείο ανασυγκρότησης. Ταυτόχρονα, αρχίζουν οι εργασίες για μια πραγματική μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, η οποία να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια συνολική δημοσιονομική ολοκλήρωση. Έτσι θα δινόταν μια νέα ώθηση στο ποδήλατο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider