Reuters: Η διαφωνία Ιταλίας-Ολλανδίας οδήγησε σε αδιέξοδο το Eurogroup

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Η διαφωνία Ιταλίας-Ολλανδίας οδήγησε σε αδιέξοδο το Eurogroup
Διπλωματικές πηγές αποκαλύπτουν ότι η διαφωνία της Ιταλίας με την Ολλανδία, σχετικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπλόκαρε την πρόοδο για συμφωνία.

Μια «διαμάχη» της Ιταλίας με την Ολλανδία μπλόκαρε τη συμφωνία στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας στη μάχη κατά του κορονοϊού, όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι δηλώνουν στο πρακτορείο ότι η διαφωνία της Ιταλίας με την Ολλανδία, σχετικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπλόκαρε την πρόοδο για συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισ. ευρώ. «Μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μία συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σεντένο, προσθέτοντας: «Διέκοψα το Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο».

Πού διαφώνησαν Ιταλία-Ολλανδία

«Οι Ιταλοί θέλουν μία αναφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους ως ενός πιθανού μέσου για την ανάκαμψη, το οποίο θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο στο μέλλον. Οι Ολλανδοί λένε ‘όχι’», δήλωσε μία διπλωματική πηγή.

Αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η Χάγη ήταν η μόνη που αρνούνταν να υιοθετήσει ένα κείμενο συμφωνίας των υπουργών για την έγκριση του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων από τους 27 ηγέτες της ΕΕ. Η έκδοση κοινού χρέους αποτελεί μία γραμμή μάχης μεταξύ των χωρών του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν οικονομικά προβλήματα και του δημοσιονομικά φειδωλού Βορρά, με αιχμή τη Γερμανία και την Ολλανδία, από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης της Ευρωζώνης πριν από μία δεκαετία.

«Οι υπουργοί, που συζητούσαν μέσω τηλεδιάσκεψης όλη τη νύχτα, με μερικούς από αυτούς να αποκοιμούνται κατά διαστήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν απογοητευμένοι», αποκαλύπτει το Reuters.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, φέρεται να δήλωσε σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα αξιωματούχο: «Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό το τσίρκο τώρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider