Γερμανία για κορονοϊό: Nαι στον ESM χωρίς περιττούς όρους λιτότητας, έμμεσο όχι στα ευρωομόλογα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία για κορονοϊό: Nαι στον ESM χωρίς περιττούς όρους λιτότητας, έμμεσο όχι στα ευρωομόλογα
Τι αναφέρουν σε κοινό άρθρο τους οι Γερμανοί υπουργοί Εξωτερικών Χάικο Μάας και Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

«Χρειαζόμαστε ένα σαφές μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πανδημία του κορονοϊού. Η Γερμανία είναι έτοιμη γι' αυτό», γράφουν οι Σοσιαλδημοκράτες υπουργοί Εξωτερικών Χάικο Μάας και Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται σε πέντε εφημερίδες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

«Το καθήκον της Ευρώπης είναι τώρα να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρειάζονται περαιτέρω υποστήριξη», τονίζουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ωστόσο, δεν αναφέρονται στο αίτημα της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών τα κράτη του ευρώ να δανειστούν από κοινού με τη μορφή ομολόγων κορονοϊού.

Να αξιοποιηθεί ο ESM, χωρίς «περιττούς όρους» λιτότητας

Αντ 'αυτού, επαναλαμβάνουν τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο ESM, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ενίσχυσης. «Ο ESM προσφέρει ήδη τώρα τη δυνατότητα στις χώρες του ευρώ να αντλήσουν από κοινού κεφάλαια και με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους. Αυτό θα σήμαινε 39 δισ. ευρώ σε φρέσκο χρήμα για την Ιταλία και 28 δισ. ευρώ για την Ισπανία», υποστηρίζουν οι Μάας και Σολτς.

Οι δύο υπουργοί τάσσονται επίσης κατά της δέσμευσης των κονδυλίων αυτών με «περιττούς όρους, οι οποίοι θα ισοδυναμούσαν με επιστροφή στην πολιτική της λιτότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και θα οδηγούσαν σε άνιση μεταχείριση των μεμονωμένων κρατών μελών. Δεν χρειαζόμαστε καμία τρόικα, κανέναν ελεγκτή, καμία επιτροπή για την ανάπτυξη προγραμμάτων μεταρρύθμισης σε κάποια χώρα, αλλά γρήγορη και στοχοθετημένη βοήθεια. Αυτό είναι ακριβώς που μπορεί να προσφέρει ο ESM, εάν τον αναπτύξουμε συνετά», τονίζουν.

Οι δύο σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί υποστηρίζουν περαιτέρω τη δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυοδοσίας, «το οποίο θα εξασφαλίζει δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ένα ευρωπαϊκό επίδομα για εργασία βραχείας διάρκειας. Και τα δύο μέτρα συζητούνται ήδη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η πανδημία του κορονοϊού θέτει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες «μπροστά στη μεγαλύτερη υγειονομική, κοινωνική και οικονομική πρόκληση από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν όμως η Ευρώπη κάνει τα σωστά βήματα τώρα, η "κοινότητα του πεπρωμένου" της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βγει πιο ισχυρή από την κρίση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider