DW: Έως 3.000% πάνω οι τιμές στις μάσκες - Αισχροκέρδεια στη Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
DW: Έως 3.000% πάνω οι τιμές στις μάσκες - Αισχροκέρδεια στη Γερμανία
Η τιμή των μασκών στη Γερμανία ανέβηκε κατά 3.000%, το ίδιο και των αναπνευστήρων και των προστατευτικών μπλουζών.

Χάος και αισχροκέρδεια επικρατεί στη Γερμανία, όσον αφορά το ιατρικό υλικό που είναι απαραίτητο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της DW, οι τιμές είναι στα ύψη, τα είδη που έχουν ήδη παραγγελθεί δεν παραδίδονται ποτέ, ή αρκετές φορές με ελλείψεις.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και γιατρός στο επάγγελμα, θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Υγείας και ζητά να συσταθεί ομοσπονδιακός οργανισμός, που θα αναθέσει κεντρικά σε εταιρείες την παραγωγή ιατρικού υλικού. Ομάδα δημοσιογράφων από τη Δυτική Ραδιοφωνία WDR, Βόρεια Ραδιοφωνία NDR και την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung μίλησε την περασμένη εβδομάδα με νοσοκομεία, φαρμακεία, νοσηλευτικό προσωπικό, με κατασκευαστές και εμπόρους ιατρικού εξοπλισμού, και αξιολόγησε προσφορές και πιστοποιήσεις.

«Σαν την άγρια δύση»

Παρά το ότι στην Κίνα, όπου κατασκευάζεται το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του υλικού έχει ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή και μάλιστα με αυξητικό ρυθμό, η κατάσταση στη Γερμανία σε ό,τι αφορά την επάρκεια είναι δραματική. Ορισμένα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, νοσηλευτές και γιατροί φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να κουράρουν τους ασθενείς τους και θα αναγκαστούν να τους στέλνουν στα νοσοκομεία. Μάλιστα σε ορισμένες κλινικές το ιατρικό προσωπικό ράβει μόνο του τις μάσκες. Είναι σαφές ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού σε επίπεδο ομοσπονδίας και κρατιδίων. «Είναι σαν την άγρια δύση, ο καθένας προσπαθεί να πλουτίσει και να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των κλινικών» λέει ο Όλαφ Μπέρσε, πρόεδρος της Clinicpartner, ενός κέντρου αγοράς ειδών για νοσοκομεία και γηροκομεία που λειτουργεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Οι προσφορές είναι εν μέρει εγκληματικές, τα φίλτρα χαλασμένα, οι πιστοποιήσεις ψεύτικες. Αυτό θέτει σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό, που νομίζουν ότι είναι προστατευμένοι χωρίς όμως να είναι στην πραγματικότητα» λέει.

Στην Κάτω Σαξονία, η υπηρεσία επιθεώρησης προειδοποιεί για κρούσμα απάτης από ανύπαρκτο μεγαλέμπορα φαρμακευτικών ειδών από τη Βρέμη, που στέλνει υλικό με ψεύτικη πιστοποίηση. Αλλά και σοβαροί προμηθευτές πωλούν με υπερβολικό κέρδος. Μια προστατευτική μάσκα FFP2 μέχρι μέσα Φεβρουαρίου κόστιζε 0,45 το κομμάτι. Μέσα σε λίγες ημέρες αυξήθηκε η τιμή στα 2 ευρώ και μετά στα 5 ευρώ. Σήμερα οι μάσκες κοστίζουν 13,52 ευρώ η μία. Αύξηση κατά 3.000%! Παραγγελίες γίνονται μόνο σε συσκευασία των δέκα κομματιών.

Αύξηση της τιμής κατά 3.000%

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η οργάνωση της μεταφοράς από την Κίνα. Λόγω της πανδημίας υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες. Αγοραστές ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να διαθέσει στρατιωτικά αεροσκάφη για να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες από την Κίνα. Κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας προσπαθούν να βάλουν κάποια τάξη, αλλά η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που έχουν χάσει τον έλεγχο. Προστατευτικές μπλούζες και μάσκες χρειάζονται κλινικές και ιδιωτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα κατά εκατομμύρια. Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, όσοι χρειάζονται ιατρικό εξοπλισμό, δεν βρίσκουν στο τηλέφωνο τους αρμόδιους ή δεν αντιδρούν σε προσφορές.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να διαθέσει 3 δισ. ευρώ επιπλέον για μάσκες, αναπνευστήρες, προστατευτικό ρουχισμό κι άλλο υλικό. Η αγορά τους θα γίνεται κεντρικά και σε σταθερές τιμές από προμηθευτές που μπορούν να εξασφαλίσουν ποσότητες άνω των 25.000 μασκών ή προστατευτικών μπλουζών. Ο σοσιαλδημοκράτης Καρλ Λάουτερμπαχ ζητά και οι αναθέσεις κατασκευής να ρυθμίζονται κεντρικά, έτσι ώστε μέσα σε λίγους μήνες οι εταιρείες να κατασκευάζουν μάσκες και να απεξαρτηθεί η γερμανική αγορά από την Κίνα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider