Πληθαίνουν οι φωνές στην ΕΕ για έκδοση «coronabonds»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθαίνουν οι φωνές στην ΕΕ για έκδοση «coronabonds»
Κεντρικοί τραπεζίτες, αρχηγοί κρατών και οικονομολόγοι ανά τον κόσμο πιέζουν τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν στην έκδοση ενός νέου είδους χρέους, προκειμένου να περιορίσουν τη ζημιά που έχει προκληθεί λόγω κορονοϊού.

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Ευρώπη σε αυτή την αδυσώπητη μάχη κατά της κρίσης του κορονοϊού; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί στην τρέχουσα συγκυρία τους αναλυτές που παρακολουθούν τον αγώνα των Ευρωπαίων να περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Καθώς τα έκτακτα πακέτα στήριξης που έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν φαίνεται να πείθουν τις αγορές, ολοένα και αυξάνεται η πίεση ώστε να λάβουν ακόμη πιο αποφασιστικά μέτρα. Κεντρικοί τραπεζίτες, αρχηγοί κρατών και οικονομολόγοι ανά τον κόσμο πιέζουν τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν στην έκδοση κοινού χρέους, προκειμένου να περιορίσουν τη ζημιά που έχει προκληθεί λόγω κορονοϊού.

Οι φωνές για την έκδοση ευρωομολόγου και ειδικότερα «κορονοομολόγου» (coronabond) ολοένα και πληθαίνουν, προκειμένου ένα νέο «όπλο» να ριχτεί στη μεγάλη μάχη. Θα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ομόλογο το οποίο θα συνδυάζει τίτλους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Αμφιλεγόμενη πρόταση

«Η πρόταση είναι αρκετά αμφιλεγόμενη, ωστόσο η κεντρική ιδέα είναι να υπάρξει ένας νέος τρόπος χρηματοδότησης για να συγκρατηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας», σχολιάζει το CNBC.

«Τα πολιτικά εμπόδια για έκδοση κοινού χρέους στην Ευρώπη παραμένουν μεγάλα. Αλλά σε μια περίοδο που πρέπει να γίνει ό,τι χρειαστεί (whatever it takes), κάποια ταμπού πρέπει να σπάσουν», επισημαίνει ο Florian Hense, οικονομολόγος της Berenberg Βank.

Παραδοσιακά «συντηρητικές» χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία αρνούνται πεισματικά να προχωρήσουν σε κοινή έκδοση χρέους με χώρες που φέρουν υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Κάποιες διαπραγματεύσεις είχαν λάβει χώρα κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2011, ωστόσο κάποιες χώρες έβαλαν τότε «φρένο», προειδοποιώντας πως πρόκειται για μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη ιδέα.

Ωστόσο, η κρίση του κορονοϊού επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση έκδοσης χρέους, δεδομένου του τεράστιου οικονομικού σοκ που έχει προκληθεί.

«Πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού χρέους», δήλωσε τη Δευτέρα ο διοικητής της Bank of Portugal, Carlos Costa. Όπως εξήγησε, μια κοινή έκδοση χρέους θα πρέπει να έχει ωριμάνσεις διαφορετικών και πολλών δεκαετιών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Θετικός στην ιδέα των «coronabonds» εμφανίστηκε την Κυριακή και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, μιλώντας για τον «πόλεμο ενάντια στον κορονοϊό».

Όπως προειδοποίησε και ο Jens Sudekum, καθηγητής διεθνούς οικονομικής επιστήμης στη Γερμανία «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συμμετρικό σοκ που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη, χωρίς να ευθύνεται καμία χώρα. Όλα τα παραδοσιακά εργαλεία των Ευρωπαίων έχουν σχεδιαστεί για ασύμμετρα σοκ και κανένα από αυτά δεν μπορεί να διαχειριστεί την τρέχουσα κρίση…».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider