Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ
Αυτό που θα κριθεί το επόμενο διάστημα είναι η διάρκεια που θα έχει η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Σε συμφωνία κατέληξαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ της Συρίας, τερματίζοντας τις εχθροπραξίες στην περιοχή.

Σε μια πολύωρη συνάντηση που διήρκεσε 6 ώρες οι δύο ηγέτες κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως άμεσα από την Πέμπτη θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Αυτό που θα κριθεί το επόμενο διάστημα είναι η διάρκεια που θα έχει η συμφωνία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι στο καλύτερο σημείο και ο δικός του στόχος είναι να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

Από την άλλη ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για τη Συρία, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας στο Ιντλίμπ κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου M4, πραγματοποιώντας κοινές περιπολίες από τις 15 Μαρτίου.

Το μέτωπο στο Ινλίμπ της Συρίας άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για τον Ερντογάν που βλέποντας να δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα στην περιοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, όξυνε το μεταναστευτικό στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Πως αντιδρά η Δαμασκός

Η Δαμασκός είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σταματήσει να στηρίζει τρομοκράτες, δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24, σχεδόν την ίδια στιγμή των κοινών δηλώσεων Πούτιν και Ερντογάν για την κατάσταση στο Ιντλίμπ.

«Ο κοινός μας στόχος με τη Ρωσία είναι να απομακρύνουμε την Τουρκία από τη στήριξη τρομοκρατών και να την επαναφέρουμε στη φυσική της θέση», τόνισε ο Άσαντ.

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε έναν τέτοιο στόχο, ενώ ο Ερντογάν στηρίζει τρομοκράτες. Είναι αναγκαίο να απαλλαγούμε από τη στήριξη των τρομοκρατών και τότε η κατάσταση θα επιστρέψει (στην πρωτύτερη κατάσταση)», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Άσαντ, δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών των δύο χωρών και οι εντάσεις συνδέονται με πολιτικά συμφέροντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider