«Καμπανάκι» από το ΔΝΤ: Κάτω από το 2,9% θα πέσει η παγκόσμια ανάπτυξη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» από το ΔΝΤ: Κάτω από το 2,9% θα πέσει η παγκόσμια ανάπτυξη
Όπως τόνισε η κα. Γκεοργκίεβα το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα βασίζεται σε πιο στέρεα θεμέλια από ό,τι την περίοδο της κρίσης του 2008.

Ισχυρό προειδοποιητικό μήνυμα έστειλε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τον αρνητικό αντίκτυπο του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, τα 189 μέλη του ΔΝΤ είναι αποφασισμένα να λάβουν συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ωστόσο η κα. Γκεοργκίεβα επεσήμανε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα πέσει κάτω του 2,9% υπό το βάρος του κοροναϊού. Όπως είπε η κα. Γκεοργκίεβα όλα θα εξαρτηθούν από το τι μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η ίδια σημείωσε ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας. Σύμφωνα με την κα Γκεοργκίεβα, το σοκ του ιού είναι ασυνήθιστο, καθώς επηρεάζει την προσφορά και τη ζήτηση και περιορίζει την κινητικότητα.

Πιο στέρεο το χρηματοοικονομικό σύστημα

Τόνισε ωστόσο πως το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα βασίζεται σε πιο στέρεα θεμέλια από ό,τι την περίοδο της κρίσης του 2008.

Όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020, η κα Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι θα υποχωρήσει κάτω από τα περσινά επίπεδα, αλλά πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τον αντίκτυπο.

Νωρίτερα, η Διεθνής Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή του Ταμείου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι 189 χώρες-μέλη του ΔΝΤ είναι ενωμένες στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με την επιδημία του κορωνοϊού και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους όσοι έχουν επηρεαστεί. Ο οικονομικός και χρηματοοικονομικός αντίκτυπος έχει γίνει αισθητός σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας αβεβαιότητα και πλήττοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Είμαστε αποφασισμένοι να παράσχουμε την αναγκαία στήριξη για να περιορίσουμε τις συνέπειες, ειδικά στους πιο ευάλωτους ανθρώπους και χώρες. Έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσει τις χώρες-μέλη που έχουν ανάγκη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, αν εργαστούμε από κοινού, θα ξεπεράσουμε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και θα αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider