Η Ινδία ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στο «χορό» των ΑΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ινδία ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στο «χορό» των ΑΠΕ
Φιλόδοξους στόχους για την ενέργεια έχει θέσει η Ινδία.

Μία από τις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη, η Ινδία, φιλοξενεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, έχει μια τεράστια οικονομία και έναν πληθωρικό στρατό. Φυσικά, οι ανάγκες για πρωτογενή ενέργεια είναι εξίσου μεγάλες: η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στην Ινδία έφθασε τα 808,2 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου το 2018, σύμφωνα με την παγκόσμια στατιστική ανασκόπηση της ενέργειας της BP. Ουσιαστικά, η χώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση (πίσω από μόνο την Κίνα και τις ΗΠΑ).

Οι φιλόδοξοι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ινδία έχει θέσει ορισμένους φιλόδοξους στόχους. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi στοχεύει σε 175 (GW) ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2022 ενώ έχει ως στόχο την παραγωγή 450 GW έως το 2030. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποτελεί ένα δύσκολο στοίχημα για τη χώρα καθώς η εγκατεστημένη ισχύς της Ινδίας - για όλες τις πηγές ενέργειας - ήταν ελαφρώς κάτω από τα 369 GW στα τέλη Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο κ. Tim Buckley, από το Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA), δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι "η απώλεια της δυναμικής κατά τους τελευταίους 18 μήνες" στην επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημαίνει πιθανώς ότι ο στόχος του 2022 είναι "τώρα μακριά".

Ο Ajay Shankar, διακεκριμένος συνεργάτης του Ινστιτούτου Ενέργειας και Πόρων (TERI), εξήγησε στο CNBC ότι η αύξηση της σημερινής ανανεώσιμης παραγωγικής ικανότητας της Ινδίας από 86 GW σε 175 GW μέχρι το 2022 είναι «προφανής πρόκληση».

«Ωστόσο, τα επιτεύγματα της Ινδίας στην επιτάχυνση της προσθήκης ανανεώσιμων δυνατοτήτων κατά την τελευταία δεκαετία ήταν αξιοθαύμαστα», πρόσθεσε ο Shankar - ο οποίος εξέφραζε τις προσωπικές του απόψεις, προσθέτοντας ότι η χώρα είχε «εκπλήξει τόσο τον εαυτό της όσο και τον κόσμο».

«Ξεκινώντας με λιγότερο από 1 GW ηλιακής ισχύος το 2010, έχει τώρα περίπου 34 GW ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο Shankar. «Η Ινδία έχει επίσης προσθέσει περίπου 25 GW αιολικής ενέργειας την περίοδο αυτή».

Ωστόσο, σημείωσε ότι θα απαιτηθεί "πολύ γρήγορη κλιμάκωση της προσθήκης ανανεώσιμης δυναμικότητας" για την επίτευξη του στόχου του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider