Βόρεια Μακεδονία - Αλβανία: Ανοίγει ο δρόμος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βόρεια Μακεδονία - Αλβανία: Ανοίγει ο δρόμος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Ανοίγει ο δρόμος για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Μάρτιο για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Το δρόμο για μια θετική απόφαση το Μάρτιο για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, ανοίγει η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες που αφορά στο νέο πλαίσιο διεύρυνσης.

Στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για την αναθεώρηση της διαδικασίας ένταξης των υποψηφίων χωρών, που είναι βασισμένες στις προτάσεις που έχει καταθέσει Γαλλία. Αυτές προβλέπουν κατάργηση της διαδικασίας των 35 ενταξιακών κεφαλαίων που ανοίγουν και κλείνουν ώστε η υποψήφια προς ένταξη χώρα να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκρίνουν μια διαδικασία 7 βημάτων που οδηγεί σε μια «σταδιακή ένταξη» των υποψηφίων χωρών μελών πρόκειται να γίνουν δεκτές από τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ισχυρό χαρτί στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ

Το ζήτημα αφορά κυρίως τη Βόρεια Μακεδονία, όπου στις 12 Απριλίου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, που είχαν προκληθεί μετά την αρνητική απόφαση που είχε δώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θεωρείται ως ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ ενόψει των εκλογών. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου από τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ οι οποίες θα βασιστούν επάνω στις εκθέσεις που θα συντάξει η Κομισιόν για την πρόοδο Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

«Μετά την πετυχημένη σύνοδο στην Θεσσαλονίκη, σήμερα αποφασίσαμε ότι συμφωνούμε στο νέο πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεμπλοκάρουν επιτέλους οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, με τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Για εμάς το γεγονός ότι, πλέον, στην διαπραγματευτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπαίνουν πάρα πολύ ψηλά οι σχέσεις καλής γειτονίας, είναι ένα σημείο το οποίο υποστηρίζουμε θερμά».

Όπως είχε τονίσει ο Νίκολα Ντιμιτρόφ στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια στο Μόναχο και στο περιθώριο της Διάσκεψης για την ασφάλεια, η Βόρεια Μακεδονία αναμένει ένα θετικό νεύμα τον Μάρτιο, ώστε αυτό να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ και στη μάχη που δίνει για την επικράτηση απέναντι στο VMRO. Στο περιθώριο της Διάσκεψης στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας είχε περιγράψει τη διαδικασία ως «μέρα της μαρμότας», παραπέμποντας στη γνωστή ταινία, αφού η χώρα έχει εδώ και χρόνια μπει στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να περάσει την πόρτα.

Υπενθυμίζεται πως στη διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, οι υπουργοί εξωτερικών των δυτικών Βαλκανίων έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα (μέσω κοινής τους δήλωσης) στις Βρυξέλλες, για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αφού η ένταξη των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής «είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, ενώ η πολιτική της διεύρυνσης συμβάλλει στην αύξηση της παγκόσμιας δύναμης της Ευρώπης».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider