«Παγκόσμια λύση» για τον ψηφιακό φόρο θέλει το Λονδίνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παγκόσμια λύση» για τον ψηφιακό φόρο θέλει το Λονδίνο
Μια «παγκόσμια λύση» για τον ψηφιακό φόρο, «απαντά» στις ΗΠΑ το Λονδίνο.

Να βρεθεί μια παγκόσμια λύση για τη φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών επιθυμεί η Βρετανία και είναι απολύτως δεσμευμένη στις διεθνείς συζητήσεις για την εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας σε σχόλια του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Ο Μνούτσιν προειδοποίησε ότι η Ιταλία και η Βρετανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με αμερικανικούς δασμούς, εάν προχωρήσουν στην επιβολή φόρου στις ‘ψηφιακές’ εταιρείες όπως η Google της Alphabet και η Facebook.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία επιθυμεί η μελλοντική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βασίζεται σε φιλική συνεργασία, όταν ρωτήθηκε για δημοσίευμα που αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο στο Λονδίνο εάν σπάσει τους όρους μιας εμπορικής συμφωνίας.

Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι τα σχέδια που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνουν να εννοηθεί ότι η Βρετανία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ή να χάσει την προνομιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, εάν παραβιάσει τους όρους μιας μελλοντικής συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν Βρετανία και Ιταλία για τον ψηφιακό φόρο

Η προειδοποίηση του Μνούτσιν στην Ιταλία και τη Βρετανία έρχεται αφού η Γαλλία υπαναχώρησε και δεσμεύθηκε με τις ΗΠΑ να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος τουλάχιστον έως τα τέλη της χρονιάς. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε τον Δεκέμβριο να αναγκάσει τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί. Η Ιταλία ενέκρινε παρόμοιο φόρο στον προϋπολογισμό του 2019 αλλά δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή.

Ο Μνούτσιν δήλωσε ότι ελπίζει η Βρετανία και η Ιταλία να αναστείλουν τα σχέδιά τους για επιβολή των φόρων, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τους δασμούς του προέδρου Τραμπ. Θα έχουμε αντίστοιχες συζητήσεις και με εκείνους».

Ο Μνούτσιν δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του Τραμπ θα προτείνει πρόσθετες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη στις ΗΠΑ. «Είμαστε στη διαδικασία σχεδιασμού και θα το παρουσιάσουμε σύντομα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider