Πώς στήθηκε η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της αγοράς κρυπτονομισμάτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς στήθηκε η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της αγοράς κρυπτονομισμάτων
Η Βουλγάρα «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» είχε απλώσει τα πλοκάμια της διαφθοράς σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της εταιρείας OneCoin και της επανάστασης που θα έφερνε στα κρυπτονομίσματα.

Με 4 δισ. δολάρια «στις βαλίτσες» της έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης η επικεφαλής της εταιρείας «φούσκας» OneCoin, Ρούγια Ιγκνάτοβα, με τις αρχές του FBI να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να ανακαλύψουν που κρύβεται.

Η Βουλγάρα «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» είχε απλώσει τα πλοκάμια της διαφθοράς σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της εταιρείας OneCoin και της επανάστασης που θα έφερνε στα κρυπτονομίσματα.

Πώς στήθηκε η απάτη

Η Ιγκνάτοβα είχε δημιουργήσει μια τεράστια πλάνη γύρω από το δικό της κρυπτονόμισμα, το OneCoin, προβάλλοντάς το ως τον μεγάλο ανταγωνιστή του Bitcoin και υποσχόμενη φυσικά τεράστια κέρδη σε επενδυτές.

Σε εκτενή έρευνα και σε ντοκιμαντέρ που διενήργησε το BBC, αναφέρεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη απάτη στα χρονικά σε ό,τι αφορά την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η Ιγκνάτοβα, μέσω ενός μοντέλου μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων που θυμίζει πυραμίδα αλλά και χάρη στις δυναμικές παρουσιάσεις της σε events που χρηματοδοτούνταν ακόμα και από τον Economist, κατάφερε να πείσει επενδυτές από 175 χώρες, να επενδύσουν συνολικά 4 δισ. δολάρια στην OneCoin, με την ίδια να εξαφανίζεται λίγο καιρό αργότερα.

Μιλώντας στο BBC πολλοί άνθρωποι αποκάλυψαν πως έπεσαν θύματα στα δίχτυα της Βουλγάρας «βασίλισσας», συμπεριλαμβανομένης της Τζεν ΜακΆνταμ, που αγόρασε χιλιάδες OneCoin, προτρέποντας τους φίλους της και την οικογένειά της να κάνουν το ίδιο. Η ΜακΆνταμ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της απάτης που είχε στήσει η Ιγκνάτοβα, μιας και είχε επενδύσει στην εταιρεία της πάνω από 15.000 ευρώ, ενώ είχε προτρέψει τον κύκλο της να επενδύσει πάνω από 200.000 ευρώ. Η ίδια παρακολουθούσε μέσω της ιστοσελίδας του OneCoin την πορεία του κρυπτονομίσματος, λαμβάνοντας 100.000 λίρες Αγγλίας -10πλάσια επιστροφή- ως αποτέλεσμα την επενδυτικής της κίνησης.

Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη

Τότε εμφανίστηκε ο Τίμοθι Κάρι, φανατικός οπαδός τους Bitcoin, δηλώνοντας στη ΜακΆνταμ ότι το OneCoin ήταν απάτη - «η μεγαλύτερη απάτη στον κόσμο». Ο Κάρι μετά από λίγες εβδομάδες έστειλε στην ΜακΆνταμ αναλυτικές πληροφορίες για το πώς λειτουργούν τα κρυπτοσυστήματα και την παρότρυνε να επικοινωνήσει με τον Bjorn Bjercke, τον προγραμματιστή blockchain, ο οποίος αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε blockchain!

Η ΜακΆνταμ έσπευσε άμεσα να ρωτήσει την OneCoin αν υπήρχε blockchain. Αρχικά της είπαν ότι δεν ήταν κάτι που χρειαζόταν να ξέρει, αλλά όταν συνέχισε, έμαθε τελικά την αλήθεια τον Απρίλιο του 2017, με την εταιρεία να αναφέρει πως μια τυποποιημένη βάση δεδομένων SQL Server δεν ήταν βάση για ένα γνήσιο κρυπτονόμισμα.

Οι αρχές του FBI έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης από το 2017, αναζητώντας την Ρούγια Ιγκνάτοβα. Ο αδερφός της Κοσταντίν έχει συλληφθεί από το FBI για κατηγορίες διαδικτυακής απάτης, αλλά και για ξέπλυμα χρήματος, ενώ φαίνεται πως είχε διασυνδέσεις και με την εταιρεία OneCoin.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider