Η κλιματική αλλαγή θα «στερήσει» 3% από το παγκόσμιο ΑΕΠ ως το 2050

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κλιματική αλλαγή θα «στερήσει» 3% από το παγκόσμιο ΑΕΠ ως το 2050
Η Αφρική είναι η ήπειρος που επιδεικνύει τις μικρότερες αντοχές απέναντι στους κινδύνους που γεννά η κλιματική αλλαγή.

Ηχηρό «σήμα κινδύνου» για τις επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια οικονομία κρούουν ο ένας μετά τον άλλον επιφανείς οικονομολόγοι.

Όπως προειδοποιούν, το παγκόσμιο ΑΕΠ κινδυνεύει να «χάσει» ένα ποσοστό τουλάχιστον 3% μέχρι το 2050 από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της στάθμης του νερού των θαλασσών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα στοιχεία αυτά απορρέουν από πρόσφατη μελέτη του Economist Intelligence Unit, μέρος της οποίας παρουσιάζει το Marketwatch.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης, η Αφρική είναι η ήπειρος που επιδεικνύει τις μικρότερες αντοχές απέναντι στους κινδύνους που γεννά η κλιματική αλλαγή, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί έως και 4,7% μέχρι το 2050, ως αποτέλεσμα περιβαλλοντικών και μόνο παραγόντων.

Κατά πόδας, την Αφρική ακολουθούν η Λατινική Αμερική, με εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 3,8% έως το 2050, η Μέση Ανατολή με 3,7%, η Ανατολική Ευρώπη με 3% και η Ασία με 2,6%.

ΗΠΑ και Ευρώπη επιδεικνύουν τις μεγαλύτερες αντοχές

Τις μεγαλύτερες αντοχές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις επιδεικνύουν οι ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 1,1% έως το 2050. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για την Ευρώπη τοποθετούν τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 1,7%. «ΗΠΑ και Ευρώπη είναι οι πιο πλούσιες ήπειροι και ως αποτέλεσμα, οι πιο καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν την όξυνση του φαινομένου», συμπεραίνει η μελέτη.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη γίνει ορατές, καθώς όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή του», δηλώνει ο John Ferguson, διευθυντής του τμήματος ανάλυσης. «Πρέπει να βάλουμε όλοι στο μυαλό μας ότι η ζημιά στην παγκόσμια οικονομία θα είναι ορατή κάθε χρόνο, από τώρα και για τις επόμενες τρεις δεκαετίες», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider