FT: Η πολιτική κρίση στη Χιλή βυθίζει την οικονομία της

Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: Η πολιτική κρίση στη Χιλή βυθίζει την οικονομία της
Οι κυβερνητικές διαδηλώσεις στη Χιλή ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην οικονομία της χώρας.

Κατεβάζει ταχύτητα η οικονομία της Χιλής, με τη χώρα να βυθίζεται σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση.

«Η οικονομία λειτουργεί σε μισή ταχύτητα», δήλωσε ο Ignacio Briones, νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, μιλώντας στους Financial Times. Ο 46χρονος πρώην ακαδημαϊκός ελπίζει ότι η οικονομική κατάσταση θα εξομαλυνθεί σύντομα, σημειώνοντας ωστόσο πως θα υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης από 3,3% σε 2,3%.

Παράλληλα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 10% μετά την έκρηξη της πολιτικής κρίσης, ενώ οι εισπράξεις του κράτους από το ΦΠΑ υποχώρησαν έως και 20%.

Παρ'όλα αυτά η μεγαλύτερη ανησυχία για τον υπουργό Οικονομικών της Χιλής είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η κρίση στο κομμάτι των επενδύσεων, αν και επισημαίνει πως το γεγονός ότι η Χιλή έχει χαμηλό χρέος προς ΑΕΠ θα την βοηθήσει βραχυπρόθεσμα να δημιουργήσει ένα κρατικό ταμείο επενδύσεων που θα καλύπτεται από το 10% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

Η κυβέρνηση της Χιλής αναμένεται να βασιστεί σε ένα οικονομικό πλάνο άντλησης 2 δισ. δολαρίων το χρόνο από τη φορολογική μεταρρύθμιση για να χρηματοδοτήσει μια κοινωνική ατζέντα που θα καλύπτει τις απαιτήσεις των διαδηλωτών. Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Χιλής. Πολλοί Χιλιανοί έχουν μηνιαίες απολαβές που είναι χαμηλότερες ακόμα και από τον κατώτατο μισθό.

Ο Bernardo Larraín Matte, πρόεδρος της βιομηχανικής ομοσπονδίας της Χιλής, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν σε μια «νέα φυσιολογική» αύξηση των φόρων και των μισθών.

«Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στις καλές παλιές μέρες. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει μεγαλύτερη κοινωνική προστασία, αυτό είναι αναμφισβήτητο και ο καθένας το αναγνωρίζει. Αλλά την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση πρέπει να τονώσει τις επενδύσεις». Παράλληλα επισήμανε ότι, από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Πινέρα δεν ανέτρεψε την οικονομική στασιμότητα των τελευταίων πέντε ετών.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Πρόεδρος της Χιλής μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είχε αναθεωρήσει σύντομα τις αρχικές του εξαγγελίες, ανακοινώνοντας ένα πακέτο ελαφρύνσεων προς τη μεσαία τάξη προκειμένου να κατευνάσει το κύμα οργής.

Συγκεκριμένα μέσω διαγγέλματος είχε ανακοινώσει ότι:

  • θα αυξήσει κατά 20% την κατώτερη σύνταξη,
  • και ότι θα παγώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider