Μπόρις Τζόνσον: Ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία και υπόσχεται να «εκπληρώσει το Brexit»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπόρις Τζόνσον: Ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία και υπόσχεται να «εκπληρώσει το Brexit»
Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία, δεσμευόμενος για το Brexit και παραβάλλοντας τον Κόρμπιν με τον Στάλιν.

Με τη δέσμευση να «εκπληρώσει το Brexit» ξεκινά επίσημα σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε αντίθεση με το βασικό του αντίπαλο, τον οποίο συνέκρινε με τον... Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν.

Οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου αφού το Κοινοβούλιο συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν τρία χρόνια βαθιά διαφωνίας αναφορικά με το Brexit που έχει πλήξει την πίστη των επενδυτών στη σταθερότητα της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας και έχει ζημιώσει τη διεθνή θέση της Βρετανίας.

Η έκβαση των εκλογών είναι δύσκολο να προβλεφθεί, με το άμεσο ερώτημα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιπλέκει την επιλογές που παραδοσιακά κάνει το εκλογικό σώμα, δίνοντας σε μικρότερους ανταγωνιστές την ευκαιρία να σταθούν απέναντι στα δύο μεγαλύτερα κόμματα –τους Συντηρητικούς του Τζόνσον και το Εργατικό Κόμμα.

Ενώ ο Τζόνσον θέλει να ορίσει την ψηφοφορία ως έναν τρόπο για να διευθετηθεί το Brexit, εγχώρια ζητήματα όπως το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας επίσης θα έχουν σημαντικό ρόλο.

«Δεν θέλω εκλογές. Κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει πρόωρες εκλογές, ιδιαίτερα όχι τον Δεκέμβριο», έγραψε ο Τζόνσον σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, απλά δεν έχουμε επιλογή –διότι μόνο μέσω της εκπλήρωσης του Brexit τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σε όλες τις προτεραιότητες για τον βρετανικό λαό».

Νωρίτερα σήμερα ο Τζόνσον έγινε δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ προκειμένου να ζητήσει την άδειά της για τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Επιστρέφοντας στην κατοικία του στη Ντάουνινγκ Στριτ, θα ανακοινώσει επίσημα τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ αργότερα θα κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έχουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών, αλλά οι εκλογολόγοι προειδοποιούν ότι το κλίμα είναι ασυνήθιστα ευμετάβλητο. Οι έρευνες έδειχναν ότι η προκάτοχός του, η Τερέζα Μέι, είχε τεράστιο προβάδισμα για τις πρόωρες εκλογές του 2017, στις οποίες απλά εξανεμίστηκε η κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider