Πυρά Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Ψήφισμα χωρίς αξία η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρά Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Ψήφισμα χωρίς αξία η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
«Αυτό το ψήφισμα δεν έχει αξία. Και δεν το αναγνωρίζουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Προσβολή» για το τουρκικό έθνος χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική Βουλή την Τρίτη συνέπεσε με την επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923. Χρονικά ακολουθεί την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ διευκόλυνε αποσύροντας αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή και βάζοντας τέλος στην υποστήριξη των συριακών κουρδικών δυνάμεων που πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτό το ψήφισμα δεν έχει αξία. Και δεν το αναγνωρίζουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Είναι η μεγαλύτερη προσβολή για το έθνος μας» είπε σε υψηλούς τόνους και δήλωσε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα προβεί σε δήλωση εναντίον της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

«Μια χώρα με ιστορία γεμάτη από γενοκτονίες, δουλεία και εκμετάλλευση δεν έχει κανένα δικαίωμα να καταφέρεται εναντίον της Τουρκίας ή να μας κάνει μάθημα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε επίσης ένα νομοσχέδιο την Τρίτη ζητώντας να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τη στρατιωτική της επιχείρηση στη Συρία, το οποίο αναμένεται να περάσει στη Γερουσία για έγκριση.

«Το απορρίπτουμε έντονα», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό στοχοποιεί τον ίδιο, την οικογένειά του και τους υπουργούς του.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο βασίστηκε σε κατηγορίες των Γκιουλενιστών, και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. «Είτε θα τον παραδώσετε σε εμάς ή από εδώ και στο εξής δεν πρέπει να περιμένετε να εκδώσουμε κανέναν εγκληματία όπως ορίζει η συμφωνία για διμερή έκδοση εγκληματιών» τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο αυτό της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να αλλάξει τα σχέδιά του για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον στις 13 Νοεμβρίου. «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά», είπε όταν ρωτήθηκε αν θα ακυρώσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider