Ερντογάν-Πούτιν: Νέα εκεχειρία στη βόρεια Συρία - Αποχώρησαν οι Κούρδοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν-Πούτιν: Νέα εκεχειρία στη βόρεια Συρία - Αποχώρησαν οι Κούρδοι
Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να διευκολύνουν από κοινού την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία.

Σε νέα εκεχειρία στη βόρεια Συρία συμφώνησαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις από τη «ζώνη ασφαλείας», που θέλει να δημιουργήσει η Άγκυρα στην περιοχή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε την Τουρκία ότι η αποχώρηση των Kούρδων μαχητών από την «ασφαλή ζώνη» ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Κατά την ανακοίνωση, δεν συντρέχει πλέον λόγος για την ανάληψη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης, πέραν της τρέχουσας περιοχής επιχειρήσεων, σε αυτό το στάδιο.

Πρακτικά, οι Κούρδοι με τη συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν καλούνται να αποχωρήσουν από όλες τις περιοχές της βόρειας Συρίας που βρίσκονται στα σύνορα με την Τουρκία σε βάθος 30 χιλιομέτρων. Μεταξύ των πόλεων που καλούνται να εγκαταλείψουν είναι η Μανμπίτζ και η Ταλ Ριφάτ, οι οποίες κατοικούνταν κατά κύριο λόγο από Κούρδους.

Μέσα στις 150 ώρες εκεχειρίας οι κουρδικές δυνάμεις καλούνται να εγκαταλείψουν τις περιοχές της βόρειας Συρίας και να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Πούτιν - Ερντογάν συμφώνησαν να διευκολύνουν από κοινού την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές μετά τις πολύωρες συνομιλίες που είχαν στο Σότσι.

Το κείμενο αυτό αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν «κοινές προσπάθειες για να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων με ασφαλή τρόπο» σε εθελοντική βάση. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον επαναπατρισμό δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» της Τουρκίας τερματίζεται και οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.

Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας

Με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Μόσχα και Άγκυρα, οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη βορειοανατολική Συρία από την οποία θα απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) με τον εξοπλισμό τους σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

Οι κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων θα αρχίσουν σε έξι ημέρες, σε μια στενότερη λωρίδα, πλάτους 10 χιλιομέτρων, στην «ασφαλή ζώνη» την οποία επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία. Ρωσία και Τουρκία θα δημιουργήσουν επίσης έναν κοινό μηχανισμό επίβλεψης και επαλήθευσης της εφαρμογής της συμφωνίας τους στη Συρία.

Οφέλη για την Άγκυρα

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συμφωνία. Η προηγούμενη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ περιοριζόταν στο κεντρικό τμήμα της μεθορίου, ανάμεσα στις συριακές πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας Αλ Άιν, όπου επικεντρωνόταν και η στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων. Με τη νέα συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας, το μήκος της περιοχής από την οποία θα πρέπει να αποχωρήσουν οι YPG είναι τριπλάσιο και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που επιθυμούσε τη Τουρκία να συμπεριληφθεί στη ζώνη ασφαλείας.

Η Τουρκία θα διατηρήσει το πάνω χέρι στη ζώνη μεταξύ Ταλ Αμπιάντ (την οποία κατέλαβε με την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης) και Ρας Αλ Άιν (απ’ όπου αποχώρησαν οι Κούρδοι την Κυριακή). Θα έχει δηλαδή υπό τον άμεσο έλεγχό της μια ζώνη μήκους 120 χιλιομέτρων.

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Άσαντ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας Μπασάρ αλ Άσαντ», ανέφερε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν παρουσίασε στον Άσαντ τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας και εκείνος δήλωσε ότι στηρίζει τις αποφάσεις που έλαβαν οι δύο ηγέτες. «Ο πρόεδρος Άσαντ ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο αποτέλεσμα της δουλειάς του και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει Σύρους συνοριοφύλακες στα (συροτουρκικά) σύνορα, μαζί με τη ρωσική στρατονομία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider