Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες εκλογές κήρυξε ο Ζάεφ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες εκλογές κήρυξε ο Ζάεφ
Ο Ζάεφ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων ελογών μετά την άρνηση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα.

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη βαλκανική χώρα, ένα σχέδιο που βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής του.

«Προτείνω την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με τις οποίες, εσείς, οι πολίτες, θα αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτικό διάγγελμα, την επομένη της ταπεινωτικής ευρωπαϊκής άρνησης.

Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, διαπίστωσαν ένα μπλοκάρισμα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία από ορισμένες χώρες μέλη. Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αντιτέθηκαν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών, η οποία απαιτεί ομοφωνία.

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», εκτίμησε ο Ζάεφ, στο διάγγελμά του απηχώντας δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που υποστήριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λύπη για το αποτέλεσμα αυτό.

«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε ο Ζάεφ.

Είπε πως θα συναντηθεί αύριο Κυριακή με τον πρόεδρο της χώρας του Στέβο Πεντάροφκσι και άλλους πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Σοσιαλδημοκράτης ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2017, ο Ζάεφ επένδυσε όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να βάλει τη Βόρεια Μακεδονία στις ράγες της ένταξης στην ΕΕ.

Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μία προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 και στην οποία η Ελλάδα έχει σταθεί αταλάντευτα αρωγός, με γνώμονα την εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Η θέση αυτή, όπως τονίστηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, παραμένει ένας από τους βασικούς και αμετάβλητους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών όπου με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι:

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους. Παράλληλα, καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης.

ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία: Επιβεβαιώνεται η αναξιοπιστία της ΕΕ

Την απόφαση του Ζάεφ σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι:

«Οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνουν την ανευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών και την αναξιοπιστία της Ε.Ε.

Μετά την απόρριψη της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ορισμένοι στην Ελλάδα, που ανοήτως μιλούσαν για επιζήμια συμφωνία και για συναλλαγή με τους Ευρωπαίους, σε λίγο θα παρακαλούν να μην εκλεγεί το αδερφό τους κόμμα, VMRO, και τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider