Η νέα «σπαζοκεφαλιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι η διεύρυνση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η νέα «σπαζοκεφαλιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι η διεύρυνση
Τρία κράτη με «επικεφαλής» τη Γαλλία μπλοκάρουν τη διεύρυνση προς τα δυτικά Βαλκάνια και δημιουργούν νέα «σπαζοκεφαλιά» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντιμέτωποι με μία ακόμα «σπαζοκεφαλιά» θα βρεθούν τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Brexit, αν και οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το νέο «καυτό» ζήτημα στην ατζέντα θα είναι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Μία κατεύθυνση που δεν βρίσκει σύμφωνο τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Μάλιστα, αυτό ήταν το θέμα που απασχόλησε τους ευρωπαίους ηγέτες μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, το βράδυ της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το πρωί της Παρασκευής, πολλοί ηγέτες, κυρίως οι προερχόμενοι από την ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε τρεις χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία, που αρνήθηκαν την πρόσκληση προς τα Σκόπια και τα Τίρανα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Το βέτο που έθεσε η Γαλλία αναβάλλει επ' αόριστον την διαδικασία, αφού η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών μελών.

Δικαιολογώντας την αρνητική του στάση, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι είναι πεπεισμένος πως η περιοχή του δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και ότι πρέπει να συνδεθούν με την Ευρώπη.

Όμως, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «πρέπει να μεταρρυθμιστεί» η διαδικασία διεύρυνσης η οποία είναι «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική», σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν. «Δυστυχώς, λίγοι τολμούν να το πουν δημόσια», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Για το Παρίσι, η προτεραιότητα είναι «κατά την σημερινή φάση, η μεταρρύθμιση πρώτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι η διαδικασία λήψεως των αποφάσεων είναι προβληματική».

Για ορισμένους ευρωπαίους διπλωμάτες, το γαλλικό βέτο εξηγείται με βάση λόγους εσωτερικής πολιτικής, που συνδέονται με τα θέματα της μετανάστευσης, με τον φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση ανοίγματος των συνόρων.

Αυτό το παραδέχθηκε εν μέρει και ο Εμανουέλ Μακρόν θέτοντας το ερώτημα: «Πώς θέλετε να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου, αφού η δεύτερη στην κατάταξη χώρα από την οποία προέρχονται οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γαλλία είναι η Αλβανία;»

Όσοι εναντιώνονται στη σημερινή διαδικασία διεύρυνσης φοβούνται επίσης την επανάληψη των προβλημάτων που συνδέονται με την διαφθορά και την προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που γνωρίζουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι την άνοιξη 2020 κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ. Η Κροατία, που θα ασκεί τότε την προεδρία της ΕΕ, θα θέσει την διεύρυνση μεταξύ των προτεραιοτήτων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider