Σύνοδος Κορυφής: Επί τάπητος το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Επί τάπητος το Brexit
Λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής κατέληξαν σε συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με αισιοδοξία ξεκινά η τακτική Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών να προσέρχονται κάνοντας ενθαρρυντικές δηλώσεις, για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου ενόψει Brexit.

Όπως έγινε γνωστό, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμφωνία, στο «παρά πέντε» και πλέον μένει να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και να εγκριθεί τόσο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όσο και από το βρετανικό κοινοβούλιο, μέχρι το Σάββατο.

Εμανουέλ Μακρόν: Έχουμε καλές ειδήσεις σήμερα

Έχουμε καλά νέα σήμερα το πρωί, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

«Η συμφωνία πρέπει τώρα να εξηγηθεί από τεχνικής άποψης, να παρουσιαστεί από πολιτικής άποψης. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ώρες. Σε ό,τι με αφορά, είμαι ικανοποιημένος που καταφέραμε να τη βρούμε και αρκετά βέβαιος ότι μπορεί να επικυρωθεί από το βρετανικό και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Μέρκελ: Θετική είδηση η συμφωνία για το Brexit

Ως είδηση της ημέρας χαρακτήρισε «την επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Τη μελετάμε και θα διαμορφώσουμε τη γνώμη μας, αλλά ήδη γνωρίζουμε κομμάτια αυτής της συμφωνίας και στο βαθμό που τα γνωρίζουμε, είναι μια καλή είδηση», είπε η Μέρκελ. «Το γεγονός ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είναι μάλλον χαρούμενος εδώ είναι πολύ σημαντική ένδειξη».

Σαρλ Μισέλ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία, αλλά παραμένω επιφυλακτικός

Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε: «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός. Είναι στον χαρακτήρα μου, στην ιδιοσυγκρασία μου, διότι γνωρίζω από εμπειρία ότι ο διάβολος συχνά κρύβεται στις λεπτομέρειες….τώρα είναι απαραίτητο το βρετανικό Κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του».

«Ενθαρρυντική είδηση η συμφωνία για το Brexit», δηλώνει ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε

Είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση ότι υπάρχει μια συμφωνία, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

«Τώρα πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες. Αλλά από μόνο του είναι πολύ ενθαρρυντικό», είπε ο ίδιος.

«Η μπάλα είναι πάλι στην πλευρά του βρετανικού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε

Από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε δήλωσε: «Η μπάλα είναι και πάλι στην πλευρά του βρετανικού Κοινοβουλίου…Ελπίζω να περάσει αυτή τη φορά».

«Ελπίζω ότι είμαστε τώρα στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες --για παράδειγμα εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου», πρόσθεσε ο Ρίνε.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι καλό νέο ότι έχουμε συμφωνία, αλλά αφήστε να δούμε πρώτα...»

Απαντώντας σε ερώτηση για το Brexit, o κ. Μητσοτάκης είπε: «Αφήστε να δούμε πρώτα. Είναι καλό νέο ότι έχουμε συμφωνία. Τώρα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτή η συμφωνία θα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider