Κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία συζητά η Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία συζητά η Ευρώπη
Στην Ευρώπη υπάρχει πάντως ο φόβος για τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν πιθανότατα θα απαντήσει σε μια δέσμη κυρώσεων των Βρυξελλών.

Μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες με τους Υπουργούς Εξωτερικών των 28 χωρών μελών να συνέρχονται για να αποφασίσουν κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα με αφορμή την εισβολή στη Συρία.

Το κέντρο βάρους της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να μετατοπιστεί στα θέματα που αφορούν την Τουρκία και την στρατιωτική της επέμβαση στην Συρία, ενώ η Λευκωσία έχει θέσει στην ατζέντα της συνεδρίασης και το θέμα των παράνομων δράσεων της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το πρακτορείο Bloomberg υποστήριξε ότι υπάρχουν χώρες όπως η Σουηδία που θα προτείνουν την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, ενώ υπάρχουν χώρες που αναμένεται να στηρίξουν αυτή την πρόταση. Μέχρι στιγμής πάντως δεν διαφαίνεται ομοφωνία ανάμεσα στις 28 χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο.

Βάσει της επίσημης ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ενημερωθεί σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και αναμένεται να εξετάσει τρόπους συλλογικής αντίδρασης σε αυτές, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Οκτωβρίου). Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Συρία και οι εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, καθώς και άλλα θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών εξελίξεων στον Περσικό Κόλπο, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τη Βενεζουέλα.

Κι όλα αυτά ενώ χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ζήτησαν από κοινού από την Τουρκία να τερματίσει την πολεμική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία. Παρίσι και Βερολίνο θεωρούν ότι η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία κινδυνεύει να δημιουργήσει μια μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους. Για το λόγο αυτό η Γερμανίδα Καγκελάριος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο και του ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της επιχείρησης.

Οι φόβοι της Ευρώπης κι Αθήνας για το μεταναστευτικό

Στην Ευρώπη υπάρχει πάντως ο φόβος για τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν πιθανότατα θα απαντήσει σε μια δέσμη κυρώσεων των Βρυξελλών: Αν και οι λεκτικές υπερβολές του Τούρκου Προέδρου και οι απειλές που εκτοξεύει για τα εκατομμύρια πρόσφυγες που θα κατακλύσουν την Ευρώπη δεν αξιολογούνται ως απόλυτα σοβαρές, εντούτοις οι Βρυξέλλες μελετούν τρόπους πρόσθετης χρηματοδότησης της Τουρκίας ώστε να κρατήσει μεγάλο αριθμό των προσφύγων στα δικά της εδάφη. Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ακόμη μια φορά προκλητικός ζητώντας από την Ευρώπη να αναλάβει αυτή τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία στο έδαφός της λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα όσα λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν συνιστούν ούτε απειλές, ούτε μπλόφα, αλλά απλώς μια απάντηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tην ανησυχία του για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία, εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος τι θα ακολουθήσει», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει την πολιτικής της για καλύτερη διαφύλαξη των συνόρων σε περίπτωση αύξησης μεταναστευτικών ροών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider