Salvator Mundi: Επανέρχεται στο προσκήνιο ο ακριβότερος πίνακας του κόσμου (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Salvator Mundi: Επανέρχεται στο προσκήνιο ο ακριβότερος πίνακας του κόσμου (pics)
Ο «Σωτήρας του Κόσμου» εκτιμάται ότι ήταν ο τελευταίος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που παρέμενε στα χέρια ιδιώτη.

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι ο – μπλεγμένος σε σκάνδαλο - ακριβότερος πίνακας του κόσμου.

Το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Salvator Mundi» (ο Σωτήρας του Κόσμου) αναμένεται, κατά τις πληροφορίες, να ανοίξει τη μεγάλη έκθεση έργων τέχνης στο Λούβρο, στις 24 Οκτωβρίου, για την 500η επέτειο από τον θάνατο του δημιουργού του.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος τύπου του Λούβρου δήλωσε χαρακτηριστικά «Προσπαθούμε να ‘δανειστούμε’ τον 'Σωτήρα του Κόσμου' για την έκθεση». Και αν το Λούβρο τα καταφέρει, τότε ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου, θα βρεθεί για πρώτη φορά δίπλα στον πιο... διάσημο πίνακα στον κόσμο, τη Μόνα Λίζα του ίδιου δημιουργού, Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο «Σωτήρας του Κόσμου» πωλήθηκε το 2017 έναντι του αστρονομικού ποσού των 450 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ήταν ο τελευταίος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που παρέμενε στα χέρια ιδιώτη.

Για χρόνια βρισκόταν στην αφάνεια όμως επανήλθε στο προσκήνιο το 2005, όταν ο έμπορος τέχνης Αλεξάντερ Πάρις, μαζί με τον συνεργάτη του Ρόμπερτ Σάιμον, αγόρασαν τον πίνακα σε δημοπρασία της γκαλερί Σεντ Τσαρλς στη Νέα Ορλεάνη, στην τιμή των 1.175 δολαρίων.

Salvator Mundi

Το 2013 πουλήθηκε για 83 εκατ. δολάρια, αφού πρώτα επένδυσαν στην αποκατάστασή του και πιστοποίησαν ότι όντως ήταν προϊόν εργασίας του ίδιου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ιδιοκτήτης του πολυπόθητου αριστουργήματος, για μικρό χρονικό διάστημα, υπήρξε ο Ελβετός έμπορος τέχνης, γνωστός ως ο βασιλιάς των freeports, Ιβ Μπουβιέ, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος σε θέματα τέχνης του Ρώσου δισεκατομμυριούχου και επενδυτή, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Μάλιστα, ο Μπουβιέ μεταπώλησε τον «Σωτήρα του Κόσμου» στον Ρώσο μεγιστάνα, στην τιμή των 127,5 εκατ. δολαρίων. Εκτός από αυτό τον πίνακα, ο Ριμπολόβλεφ είχε αποκτήσει συνολικά 37 έργα τέχνης χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του Μπουβιέ, με συνολικό κόστος άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος είχε εξαπατηθεί από τον Ελβετό έμπορο τέχνης, αφού το ποσό των 127,5 εκατ. δολαρίων ήταν σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο κόστος αγοράς, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει συνθήκες που να δικαιολογούν την αύξηση της τιμής.

Μάλιστα, στο insider.gr έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, στο σκάνδαλο που προέκυψε από την πώληση του πίνακα, από τον Μπουβιέ στον Ριμπολόβλεφ, και τη δικαστική κόντρα που ακόμα καλά κρατεί.

s

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορεί τον Μπουβιέ για εξαπάτηση και χειραγώγηση των τιμών των έργων τέχνης, εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά ως προμήθεια.

Οι δικαστικές αρχές της Ελβετίας έχουν κατασχέσει ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Μπουβιέ στη Γενεύη, ως εγγύηση ότι θα πληρώσει τους φόρους του εάν αποδειχθεί ένοχος.

Όμως, παρότι η διαμάχη Ριμπολόβλεφ - Μπουβιέ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις δικαστικές αίθουσες, το 2017, μετά από μόλις 19 λεπτά προσφορών, ο «Σωτήρας του Κόσμου» πωλήθηκε έναντι 450 εκατ. δολαρίων, σε δημοπρασία του οίκου Christie's.

Σύμφωνα με την Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πίνακας αποκτήθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Αμπού Ντάμπι, ενώ σύμφωνα με τους New York Times ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μπαντέρ Μπίν Αμπντουλλάχ Μπίν Μοχάμεντ Μπίν Φάρχαν αλ Σαούντ είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.

Εξωτερική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider