Ανησυχούν Αθήνα και Λευκωσία για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανησυχούν Αθήνα και Λευκωσία για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας
Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί - κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, με τον υπουργό Ενέργειας της γειτονικής χώρας να επικαλείται το διεθνές δίκαιο για να στηρίξει τις ερευνητικές γεωτρήσεις του Γιαβούζ στο τεμάχιο 7 της Κύπρου.

Την ώρα που το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ παραμένει στο Οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ διατηρώντας στα ύψη την ένταση, Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ έντονος είναι ο εκνευρισμός σε Παρίσι και Αθήνα, καθώς την περιοχή εκμεταλλεύονται οικονομικά οι ενεργειακοί κολοσσοί Total και ΕΝΙ.

Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί - κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, με τον υπουργό Ενέργειας της γειτονικής χώρας να επικαλείται το διεθνές δίκαιο για να στηρίξει τις ερευνητικές γεωτρήσεις του Γιαβούζ στο τεμάχιο 7 της Κύπρου: «Στην ανατολική Μεσόγειο στον τομέα της ενέργειας δεν θα επιτρέψουμε την πειρατεία. Δεν μπορούν να αγνοήσουν την Τουρκία στην περιοχή. Εμείς ξέρουμε τα δικαιώματα μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο» είπε ο Φατίχ Νοτνμέζ, την ώρα που οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου προχώρησαν σε σαφή καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από την τριμερή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης έσπευσαν να στείλουν σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 17-18 Οκτωβρίου, ενώ η κοινή θέση των τριών χωρών καταγράφεται και στη Διακήρυξη της Συνόδου.

Η Τουρκία πάντως εξέδωσε το πρωί νέα Navtex, για άσκηση με πραγματικά πυρά, βορειοδυτικά της Πάφου, όπου δραστηριοποιείται το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, Φατίχ.

Η Αθήνα ανησυχεί από τη σχέση Άγκυρας – Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η αντιφατική στάση που εκπέμπει η Ουάσιγκτον αναφορικά με τις Τουρκικές επιδιώξεις στο μέτωπο της Συρίας, καθώς βλέπει την Άγκυρα να λαμβάνει ένα «πράσινο φως» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία χωρίς ουσιαστική αντίσταση από την πλευρά των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι δεν εκφράζονται φόβοι για έξαρση των μεταναστευτικών ροών, καθώς εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος των Κούρδων θα κατευθυνθεί πιθανότατα προς τον Λίβανο, εντούτοις εκφράζονται φόβοι ότι η στάση ανοχής της Ουάσιγκτον μπορεί να εκληφθεί ως ένα σήμα για σκλήρυνση της στάσης της Άγκυρας και στο θέατρο των επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τριμερούς για το Κυπριακό

Ο Νίκος Αναστασιάδης καταδίκασε για ακόμη μια φορά την τουρκική προκλητικότητα, ενώ το θέμα θα φέρει η Λευκωσία και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Οκτωβρίου. «Οι τελευταίες απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και η πρόθεση διενέργειας ερευνητικών γεωτρήσεων εντός διεθνών αναγνωρισμένων και αδειοδοτημένων τεμαχίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο μολύνουν το κλίμα και κλιμακώνουν την ένταση, αλλά αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος από το Κάιρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να καλέσει τον επόμενο μήνα τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για τριμερή συνάντηση, ενώ τον Δεκέμβριο πιθανολογείται η διενέργεια μιας πενταμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή δηλαδή των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Πάντως η Λευκωσία αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα με αφορμή και τις τουρκικές απειλές για τον εποικισμό της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Ενόψει και της νέας τριμερούς για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης συζήτησαν και στη διμερή συνάντησή τους για το ζήτημα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δηλώνει πως η Αθήνα προκρίνει τη λύση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις.

Στο μεταξύ για τις 13 Νοεμβρίου ορίστηκε το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, για το θέμα της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία. Κι όλα αυτά, μια ημέρα μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο Λευκός Οίκος στην Άγκυρα αλλά και την αμφίσημη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι «εάν η Ουάσινγκτον θεωρήσει ότι η Άγκυρα κινείται «εκτός ορίων», τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider