Blackstone: Αντιμέτωπη με στασιμότητα η Ευρωζώνη – Σαν την Ιαπωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Blackstone: Αντιμέτωπη με στασιμότητα η Ευρωζώνη – Σαν την Ιαπωνία
Ο CEO της Blackstone προειδοποιεί πως τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια στην Ευρωζώνη καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το λειτουργικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να εισέλθει σε μια περίοδο μακράς οικονομικής στασιμότητας, παρόμοια με εκείνη που βίωσε η Ιαπωνία, βρίσκεται η Ευρωζώνη, εάν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Για τα ανωτέρω προειδοποιεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Blackstone, Stephen Schwarzman.

Μιλώντας στο CNBC, ο Schwarzman προειδοποίησε πως τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια στην Ευρωζώνη καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το λειτουργικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να παράξουν πλούτο, τότε δεν θα μπορούν ούτε τα κεφάλαιά τους να αυξήσουν. Εάν δεν αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, δεν θα μπορούν να χορηγούν δάνεια, ούτε στις επιχειρήσεις, ούτε στα νοικοκυριά. Και χωρίς δάνεια, καμία οικονομία δεν μπορεί να πάρει τα πάνω της», προειδοποιεί ο ισχυρός άντρας της Blackstone.

Στην Ευρωζώνη, συνεχίζει ο Schwarzman, τα αρνητικά επιτόκια μοιάζουν με «πανάκεια», ωστόσο αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. «Αν δεν ληφθούν μέτρα, θα συμβεί αυτό που βίωσε η Ιαπωνία για 25 χρόνια. Η ιαπωνική οικονομία δεν αναπτυσσόταν, αλλά είχε μείνει στάσιμη», προειδοποιεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider