Βρετανία: Ένταση στο συνέδριο των Συντηρητικών - Πυρά κατά των διαφωνούντων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Ένταση στο συνέδριο των Συντηρητικών - Πυρά κατά των διαφωνούντων
«Ενήργησαν κατά του εθνικού συμφέροντος», δήλωσε ο βουλευτής Στιβ Μπέικερ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου του Μάντσεστερ.

Τεταμένο είναι το κλίμα στο συνέδριο των Συντηρητικών που διεξάγεται αυτές τις μέρες, με τους 21 βουλευτές που αντέδρασαν στην πολιτική του Μπόρις Τζόνσον για το «άτακτο» Brexit να δέχονται τα πυρά του υπόλοιπου κόμματος.

Πρόκειται για τους βουλευτές των Τόρις, οι οποίοι συνέδραμαν την αντιπολίτευση, διαφωνώντας με την στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit. «Φυλακίστε τους» φώναζαν οι οπαδοί του Βρετανού πρωθυπουργού στο Συνέδριο.

«Ενήργησαν κατά του εθνικού συμφέροντος», δήλωσε ο βουλευτής Στιβ Μπέικερ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου του Μάντσεστερ, από το οποίο απουσιάζουν πολλοί διαπρεπείς μετριοπαθείς Τόρις.

Οι δηλώσεις του ερέθισαν τους παρευρισκόμενους: «Φυλακίστε τους!», κραύγαζαν, ενώ εκείνος τους καλούσε να ηρεμήσουν, φροντίζοντας παράλληλα να πει ότι η ψήφιση του νόμου αυτού από το βρετανικό κοινοβούλιο «έπληξε την διαπραγματευτική θέση του Λονδίνου» με αποτέλεσμα «η Ευρωπαϊκή Ενωση να μην είναι πλέον διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις».

Παράδοση άνευ όρων

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον απέπεμψε χωρίς άλλη διαδικασία τους 21 μετριοπαθείς βουλευτές Τόρις, ανάμεσά τους σημαντικά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο εγγονός του Τσόρτσιλ Νίκολας Σόουμς σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ στην συντηρητική παράταξη, η οποία έχει βαρύ και πολυετές ιστορικό ερίδων για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε μία ακόμη λεκτική παρεκτροπή, ο Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε τον νόμο ως «παράδοση άνευ όρων», διαβεβαίωσε ότι θα τον σεβαστεί...αλλά απέκλεισε αναβολή του Brexit. Στο συνέδριο του Μάντσεστερ , οι σύνεδροι μοιάζουν ενωμένοι πίσω από τον αρχηγό τους. «Get Brexit done» (Ας υλοποιήσουμε το Brexit), επαναλαμβάνουν ασταμάτητα.

«Δεν αναγνωρίζω πλέον αυτό το κόμμα των ακραίων», δήλωσε πρόσφατα ο Φίλιπ Χάμοντ σε συνέντευξή του στους Times. «Εχει τελειώσει ο χαλαρός συνασπισμός των διαφορετικών τάσεων, ενωμένος στην πίστη προς το ελεύθερο εμπόριο, το άνοιγμα των αγορών, την δημοσιονομική πειθαρχία και τον φόβο των καταστροφικών συνεπειών του σοσιαλισμού. (...) Στην θέση του, ο ιδεολογικός πουριτανισμός που δεν ανέχεται καμία διαφορετική άποψη».

Δηλητηριώδης ατμόσφαιρα

Ο Φίλιπ Χάμοντ δεν πήγε στο Μάντσεστερ. Ομως άλλοι, που κρατήθηκαν στο περιθώριο των επίσημων εισηγήσεων, επέμειναν να κάνουν την φωνή τους να ακουστεί. Τρεις πήραν τον λόγο χθες το βράδυ στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου για να μιλήσουν για ένα περισσότερο ανεκτικό και πραγματιστικό Συντηρητικό Κόμμα.

«Το κόμμα έχει γίνει πολύ επιθετικότερο, επιζητεί περισσότερο την σύγκρουση και είναι πολύ πιο πολωμένο», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκόουκ. «Δεν είμαστε πια το κόμμα του Τσόρτσιλ, είμαστε περισσότερο το κόμμα του Τραμπ», πρόσθεσε προκαλώντας χειροκροτήματα στο ακροατήριο, αλλά και πολλά «ό,τι θέλει λέει».

Για τον βουλευτή Ντόμινικ Γκρίβ, η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα «ενθαρρύνεται ξεκάθαρα από τον Μπόρις Τζόνσον». Την ώρα της δικής του παρέμβασης, ο βουλευτής δέχθηκε μήνυμα στο κινητό του και το διάβασε δυνατά. «Είσαι ένας άθλιος προδότης». «Δεν είναι και πολύ ευγενικό», σχολίασε γελαστός ο Ντόμινικ Γκριβ.

Υπερασπιζόμενος την ανάγκη μίας συμφωνίας, χωρίς την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να υποστεί τεράστιο σοκ μετά το Brexit, o Ντόμινικ Γκρίβ δήλωσε ότι πίστη στο κόμμα σημαίνει ότι όταν υπάρχει ανάγκη πρέπει να βάζει κανείς το συμφέρον της χώρας πρώτο.

«Εχασα την μάχη. Το κόμμα αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση», παραδέχθηκε ο φιλοευρωπαίος Αλιστερ Μπαρτ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. «Αλλά η διαδικασία αυτή (το Brexit) έχει γίνει έμμονη ιδέα σε σημείο που φτάνει τον παραλογισμό, πράγμα που με ανησυχεί πραγματικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider