Ερντογάν στον ΟΗΕ: Για τη μη λύση του Κυπριακού φταίνε οι Ελληνοκύπριοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν στον ΟΗΕ: Για τη μη λύση του Κυπριακού φταίνε οι Ελληνοκύπριοι
Ο Τούρκος πρόεδρος, ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα θα προστατεύσει «τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων στην ανατολική Μεσόγειο».

Για λύση «win win στην Ανατολική Μεσόγειο» έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα θα προστατεύσει «τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων στην ανατολική Μεσόγειο» προσθέτοντας πάντως ότι είναι ανοιχτός σε αμοιβαία επωφελείς προτάσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έριξε την ευθύνη της μη λύσης του Κυπριακού, εξολοκλήρου στην ελληνοκυπριακή πλευρά ,μιλώντας για «αδιάλλακτη στάση». Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες «μέχρις ότου βρεθεί λύση η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια και την διατήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων». Σημείωσε ακόμα πως «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», ενώ δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις βασισμένες στην συνεργασία και την ακριβοδίκαιη διανομή.

«Παρά τις πέραν των 5 δεκαετιών διαπραγματεύσεις, το κυπριακό ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί, εξ αιτίας της αδιάλλακτης θέσης των Ελληνοκυπρίων. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά προωθεί μια ανισότιμη και άδικη πολιτική επιβολής, αρνούμενη να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους. Είναι καθαρό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα, υπό τον όρο των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας, έχουν κακές προθέσεις».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στα ενεργειακά, λέγοντας ότι οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν σημαντική ευκαιρία για συνεργασία, αν όλοι υιοθετήσουμε μία προσέγγιση win-win. «Αλλά ατυχώς, συνέχισε, ορισμένες χώρες της περιοχής προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να σύρουν το ενεργειακό ζήτημα σε πεδίο σύγκρουσης.

Είμαστε αποφασισμένοι, στην Ανατολική Μεσόγειο, να προστατεύσουμε μέχρι τέλους, να νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτοί σε προτάσεις βασισμένες στην συνεργασία και την ακριβοδίκαιη διανομή.

«Η πιο γεναιόδωρη χώρα η Τουρκία»

Η Τουρκία είναι «η πιο γενναιόδωρη χώρα», συνέχισε, καθώς παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και φιλοξενεί 5 εκατομμύρια εκτοπισμένους που έφυγαν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις συρράξεις, τις διώξεις, τη λιμοκτονία. Σημείωσε ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό 29 Πολιτειών των ΗΠΑ.

«Το 2019, η Τουρκία έσωσε 32.000 παράτυπους μετανάστες από πνιγμό στη θάλασσα, επαναπάτρισε 58.000, χωρίς να συμπεριλάβουμε τους Σύρους», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι «χάνει την ικανότητά της να βρίσκει βιώσιμες λύσεις» σε προκλήσεις όπως αυτές της τρομοκρατίας, της πείνας, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής.

«Πυρηνικά ή όλοι ή κανείς»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είτε όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι ελεύθερες να χρησιμοποιήσουν πυρηνική ενέργεια, είτε αυτή θα πρέπει να απαγορευτεί τελείως.

Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν είπε ότι οι «ανισότητες» μεταξύ των χωρών που διαθέτουν πυρηνική ενέργεια και των υπολοίπων υπονόμευουν τις παγκόσμιες ισορροπίες. «Η κατοχή πυρηνικής ενέργειες είτε θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλους, είτε να επιτραπεί σε όλους», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider