Απώλειες 1,8 τρισ. ευρώ θα φέρει η κλιματική αλλαγή

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες 1,8 τρισ. ευρώ θα φέρει η κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή θα στοιχίσει 1,8 τρις. Ευρώ στην παγκόσμια οικονομία και θα πλήξει την επαγγελματική ζωή 1 δις. ανθρώπων. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στις 28 Απριλίου από με τίτλο «Κλιματική αλλαγή και εργασία: η επίδραση της ζέστης στους χώρους εργασίας».

Η αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάσει σημαντικά τους εργαζομένους και το συμπέρασμα αυτό αποτελεί μια παράμετρο η οποία δεν είχε ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν τα τελευταία χρόνια. Η παραγωγικότητα και η οικονομία θα μετρήσουν επίσης αρκετές απώλειες: πολλές χαμένες ώρες εργασίας εξαιτίας της πολλής ζέστης, ατυχήματα, αρρώστιες, πτώση της παραγωγικότητας, ανεργία, μετανάστευση…

Οι φτωχότεροι θα πληρώσουν το «ακριβότερο τίμημα»

Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος του σχετικού προγράμματος για την εργασία , το κλίμα και τις πιο ευπαθείς χώρες του ΟΗΕ, Elise Buckle, το διακύβευμα είναι να «σπάσουμε τα στεγανά», να βρούμε πιθανές λύσεις για ένα πρόβλημα το οποίο δεν αφορά μόνο στο κλίμα και το περιβάλλον αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», αναφέρει.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η οποία βασίστηκε στην εργασία ειδικών επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας στην πτώση της παραγωγής, το κόστος για την οικονομία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1,8 τρισ. ευρώ από τώρα και μέχρι το 2030. Η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου θα πλήξει τουλάχιστον 1 δις. εργαζομένους στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, δηλαδή το 1/3 του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. «Αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα είναι οι πιο φτωχοί, οι οποίοι παραδοσιακά εργάζονται κυριολεκτικά στο «λιοπύρι» κάνοντας εργασίες στο ύπαιθρο ή σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό», εξηγεί ο Philip Jennigngs. Και προσθέτει ότι, «αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πολλές επιλογές. Πρέπει είτε να εκτεθούν σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους είτε να ρισκάρουν να χάσουν τη δουλειά τους και το οικογενειακό εισόδημα».

Μειωμένα ωράρια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Ο αγροτικός τομέας και οι κατασκευές αποτελούν τους πιο ευπαθείς με τους εργαζομένους σε αυτούς να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Σε δεινή θέση θα περιέλθουν και όσοι εργάζονται στη βιομηχανία αλλά και τη ζαχαροπλαστική, ειδικά σε χώρες όπου οι συνθήκες εργασίας δε χαίρουν υψηλών προτύπων υγιεινής και ασφάλειας.

«Η δυνατότητα να κάνει κανείς ένα μισάωρο διάλειμμα για να δροσιστεί σε ένα σκιερό χώρο, δεν είναι πολύ συνηθισμένο σε χώρες όπως είναι η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές», σημειώνει η Elise Buckle. Και η δυνατότητες αυτές ελαχιστοποιούνται όταν μιλάμε για χώρες όπου δεν έχει ισχυρή παρουσία ο συνδικαλισμός, προσθέτει. Ως λύση, προτείνει να αναλάβουν δράση οι κυβερνήσεις και να υιοθετήσουν μέτρα τα οποία να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις νέες συνθήκες. Για παράδειγμα, χώρες όπως η Νιγηρία και η Μπουρκίνα Φάσο έχουν θεσμοθετήσει στο δημόσιο τομέα μία μέρα με ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 15.30.

Ο Jennings φέρνει ως παράδειγμα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2022 στο Κατάρ όπου οι παίχτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου επειδή η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου. «Πόσοι εργαζόμενοι θα είχαν όμως την πολυτέλεια να θέσουν έναν τέτοιον όρο;», σημειώνει.

Αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο, αναφέρουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης, θα καταστεί απαραίτητη η μείωση των ωραρίων. Κάποια από τα ενδεχόμενα σενάρια μέχρι το 2085 είναι π.χ στην Ινδία να μειωθεί το 4,3% των ημερήσιων ωρών εργασίας αν η αύξηση της θερμοκρασίας είναι της τάξεως των 2,4 βαθμών Κελσίου ή 13,6% αν η αύξηση είναι της τάξεως των 4 βαθμών Κελσίου.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας πλήττει τον τουρισμό

Αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση αναμένεται να επιφέρει και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με τον Σενεγαλέζο Moustapha Kamal Gueye, ειδικό στα «πράσινα επαγγέλματα», το 30% των παράκτιων ξενοδοχείων στο Σάλυ στο Βόρειο Ντακάρ έχουν κλείσει εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας ενώ χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας τη στιγμή που ο τουρισμός είναι ο δεύτερος κατά σειρά τομέας που συνεισφέρει περισσότερο στην οικονομία της χώρας.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider