Η ρύπανση έχει αυξήσει τις αναταράξεις των πτήσεων στον Ατλαντικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ρύπανση έχει αυξήσει τις αναταράξεις των πτήσεων στον Ατλαντικό
Οι αναταράξεις που συναντούν τα αεροσκάφη στην πυκνή εναέρια κυκλοφορία πάνω από τον Ατλαντικό τείνουν να αυξάνονται.

Η κλιματική αλλαγή δείχνει να επηρεάζει και τις πτήσεις πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό καθώς σύμφωνα με τελευταία έρευνα πιθανολογείται ότι η αύξηση των ρύπων έχει αυξήσει και τις αναταράξεις για τα αεροσκάφη που πετούν πάνω από τη συγκεκριμένη ζώνη.

Όπως φαίνεται, τα αεροσκάφη και τα πλοία που ταξιδεύουν συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, αλλά επίσης επηρεάζονται κι από αυτήν. Από τη μία έχει διαπιστωθεί πως έχουν αυξηθεί οι αναταράξεις που αντιμετωπίζουν τα αεροσκάφη που διασχίζουν τον Ατλαντικό Ωκεανό και από την άλλη εξετάζεται πόσο επηρεάζουν οι εκπομπές καπνού από τα πλοία στις χαμηλές νεφώσεις και η πιθανή συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή.

Οι αναταράξεις σε καλές καιρικές συνθήκες είναι δύσκολο να προβλεφθούν εκ των προτέρων από τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας και μία από τις αιτίες της είναι η κάθετη διάτμηση του ανέμου κατά την αλλαγή της ταχύτητάς του ανάλογα με το ύψος. Πρόσφατη μελέτη συμπεραίνει πως το φαινόμενο αυτό αυξήθηκε κατά 15% κατά μέσον όρο αφ’ ότου άρχισαν το 1979 να χρησιμοποιούνται δορυφόροι για την παρατήρηση των ατμοσφαιρικών αλλαγών, κατά τις πτήσεις σε ύψος 10.000 μ. όπου επιδρά το ρεύμα του Κόλπου, που διατρέχει τον Ατλαντικό με φορά από δυτικά προς τα ανατολικά.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση πάνω στο ρεύμα του Κόλπου, περισσότερο απ’ όση πιστεύαμε», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι τείνουν να αυξάνονται οι αναταράξεις που συναντούν τα αεροσκάφη στην πυκνή εναέρια κυκλοφορία πάνω από τον Ατλαντικό(3.000 πτήσεις ημερησίως). Για να καθησυχάσουν τους ταξιδιώτες, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως αυτού του τύπου οι αναταράξεις σπάνια έχουν επιβλαβείς, ή ακόμη καταστροφικές συνέπειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider