Το Γιβραλτάρ θα επιτρέψει τον απόπλου του ιρανικού Grace 1 - Εμπλοκή των ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Γιβραλτάρ θα επιτρέψει τον απόπλου του ιρανικού Grace 1 - Εμπλοκή των ΗΠΑ
Όταν οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν συλλάβει το πλοίο, η αιτία που προβλήθηκε ήταν πως το δεξαμενόπλοιο σκόπευε να παραβιάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία.

Ελεύθερο θα αφήσουν οι αρχές της βρετανικής περιοχής του Γιβραλτάρ το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που συνελήφθη από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις στη Μεσόγειο τον Ιούλιο, όπως έγραψε η εφημερίδα «The Sun», επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον επικεφαλής των αρχών του Γιβραλτάρ, τον Φάμπιαν Πικάρντο.

Ο Πικάρντο δεν θα ζητήσει να παραταθεί η ισχύς της διαταγής κράτησης του πετρελαιοφόρου Grace 1, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς είναι πλέον πεπεισμένος ότι και ικανοποιημένος διότι το πλοίο δεν θα κατευθυνθεί στη Συρία.

Όταν οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν συλλάβει το πλοίο, η αιτία που προβλήθηκε ήταν πως το δεξαμενόπλοιο σκόπευε να παραβιάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία. Το Ιράν διέψευσε αυτή την κατηγορία.

«Δεν υπάρχει λόγος να κρατήσουμε το Γκρέις 1 στο Γιβραλτάρ ούτε για άλλο ένα λεπτό εάν δεν πιστεύουμε πλέον ότι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος του συριακού καθεστώτος», δήλωσε πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Πικάρντο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sun.

  • Οι ΗΠΑ ζητούν να συλλάβουν το πλοίο

Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν στο όνομα της δικαστικής συνδρομής από τις αρχές του Γιβραλτάρ να συλλάβουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που επιτάχθηκε από το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό στη Μεσόγειο τον περασμένο μήνα, ενώ οι αρχές ετοιμάζονταν να το απελευθερώσουν, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία του Γιβραλτάρ.

Ο δικηγόρος Τζόζεφ Τριέι, που εκπροσωπεί την εισαγγελία, δεν εξήγησε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της βρετανικής περιφέρειας πού βασίζεται το αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το δικαστήριο, που επρόκειτο να αποφασίσει αν θα παρατείνει ή όχι την ακινητοποίηση του δεξαμενόπλοιου Grace 1, το οποίο φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο προς τη Συρία παραβιάζοντας ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο, ανέβαλε τη συνεδρία του για τις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδας).

Χωρίς το αίτημα αυτό, που ελήφθη στη 01:30 (02:30 ώρα Ελλάδας), «το πλοίο θα είχε αναχωρήσει», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο δικαστής Άντονι Ντάντλεϊ.

Στο μεταξύ, ο καπετάνιος και οι τρεις αξιωματικοί του Grace 1, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση, αφέθηκαν επίσημα ελεύθεροι, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider