Ισπανία: Aναπόφευκτη η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: Aναπόφευκτη η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Αναπόφευκτες μοιάζουν πλέον οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, καθώς τα κόμματα της αριστεράς απέτυχαν, την Τρίτη, σε μια απόπειρα της τελευταίας στιγμής, να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης και να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βυθιστεί η χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

O ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανακοίνωσε επίσημα την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης και έκρινε αναπόφευκτη τη διενέργεια εκλογών.

«Είμαστε αναγκασμένοι σε μια επανάληψη των εκλογών» δήλωσε, αφού έγινε δεκτός από τον βασιλιά Φίλιππο στον οποίο επιβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει επαρκή στήριξη για να διοριστεί πρωθυπουργός, ενώ επέρριψε ευθύνες κυρίως στο Podemos.

Λίγο νωρίτερα ο νυν πρωθυπουργός της χώρας Mariano Rajoy είπε ότι επίσης δεν έχει συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ισπανικό κοινοβούλιο, μην αφήνοντας άλλη λύση στον βασιλιά της χώρας παρά το να διαλύσει την κάτω βουλή και να κηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.

Από τον Δεκέμβριο, όταν από την εκλογική αναμέτρηση δεν προέκυψε απόλυτος νικητής, τα κόμματα της Ισπανίας δεν έχουν καταφέρει να έλθουν σε συμφωνία και να συγκροτήσουν μια νέα κυβέρνηση και αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο τις επόμενες ώρες, θα είναι τεχνικά αδύνατο να διεξαχθεί μια ψήφος εμπιστοσύνης για τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού πριν από την προθεσμία της 2ας Μαΐου που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση των επίσημων διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider