Κομισιόν: Υπό όρους η ελεύθερη διέλευση των Τούρκων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Υπό όρους η ελεύθερη διέλευση των Τούρκων

Η ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών θα συμβεί μόνο αν η Άγκυρα εκπληρώσει όλους τους όρους της ΕΕ, διαμήνυσε η Federica Mogherini, αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Οι νέες δηλώσεις της Mogherini είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο μπρα-ντε-φερ μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τη συμφωνία που προβλέπει την επιστροφή των μεταναστών και των προσφύγων από την Ελλάδα, μετά από τις απειλές Davutolgu πως μπορεί να εκπέσει αν «η Ευρώπη δεν τηρήσει τη συμφωνία από την πλευρά της».

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει απαιτήσει, ως μέρος της συμφωνίας της με την ΕΕ, πρόσβαση για τους πολίτες της χωρίς βίζα ως τον Ιούνιο - ωστόσο η Ένωση έχει θέσει 72 όρους από τους οποίους κρίνει πως έχουν εκπληρωθεί μόνο οι μισοί.

Οι τόνοι δεν μοιάζουν να κατεβαίνουν, αφού μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk δήλωσε πως «Η Ευρώπη πρέπει να θέσει σαφή όρια στις υποχωρήσεις της. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε τα χρήματα αλλά όχι τις αξίες μας» προσθέτοντας πως «η αδυναμία μας θα μπορούσε να οδηγήσει στον πειρασμό να εκβιαστεί η Ευρώπη».

Στο θέμα της επανεκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η κ. Mogherini είπε σε συνέντευξή της στο France Inter Radio πως είναι «ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε την Τουρκία να εκμοντερνίσει το κράτος της και να σεβαστεί βασικά δικαιώματα όπως την ελευθερία του Τύπου, καθώς και να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση, για παράδειγμα την επανεκκίνηση ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Κούρδους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider