Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΔΝΤ
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κατά την 75ετή ιστορία του προέρχεται πάντα από την Ευρώπη.

Μαίνεται η μάχη για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την παραίτηση της Κριστίν Λαγκάρντ για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες θέλουν τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα τη Γερμανία και τη Γαλλία αλλά και την Ιταλία να έχουν ρίξει στο τραπέζι τουλάχιστον τέσσερα βασικά ονόματα. Πρόκειται για τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και πρώην πρόεδρο του Eurogroup. Τον Μάριο Σεντένο που είναι ο σημερινός πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, τον Ολι Ρεν, που είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και τη Νάντια Καλβίνο που είναι υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας.

Στο τραπέζι είχε πέσει και το όνομα του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνεϊ, ο οποίος όμως, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, φαίνεται να έχει χάσει έδαφος. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι ο ίδιος έχει γεννηθεί στον Καναδά και οι Ευρωπαίοι θέλουν κάποιον από τη Γηραιά Ήπειρο. Ο Κάρνεϊ έχει επίσης υπηκοότητα Βρετανίας και Ιρλανδίας.

Αν και η θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ είναι θεωρητικά ανοικτή για κάθε υποψήφιο από κάθε χώρα και ήπειρο, ο γενικός διευθυντής του Ταμείου προέρχεται πάντοτε από την Ευρώπη στην 75ετή ιστορία του. Αυτό γίνεται επειδή υπάρχει άτυπη συμφωνία των Ευρωπαίων με τις ΗΠΑ να καταλαμβάνουν αυτοί την κορυφαία θέση του ΔΝΤ και να διορίζουν οι Αμερικανοί όποιον εκείνοι θέλουν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider