Στις 24 Απριλίου στήνονται κάλπες στην Αυστρία και εξέχουσα θέση στην προεκλογική ατζέντα έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, το προσφυγικό.

Και οι Ευρωπαίοι εταίροι, όμως, αναμένουν με αγωνία το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο αναμένεται να έχει μεγάλη σημασία και για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, μετά τον αδιάλλακτο ρόλο που έχει διαδραματίσει η σημερινή κυβέρνηση σε μια κοινή αντιμετώπιση σε επίπεδο ΕΕ και την επιμονή της για κλείσιμο των συνόρων.

Τρεις είναι οι υποψήφιοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσουν στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία. Ένας από αυτούς είναι ο Alexander Van der Bellen, πρώην πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων.

«Η πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση θα απέχουν οριακά μεταξύ τους, συμφωνούμε σε αυτό. Ενδεχομένως να μιλάμε για κάποιες εκατοντάδες ψήφους διαφορά», εκτιμά ο ίδιος.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, o υποψήφιος των Πρασίνων εμμένει σε μια αρκετά αμφιλεγόμενη θέση που διατύπωσε και η οποία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις τις τελευταίες εβδομάδες στην Αυστρία: σε περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί πρόεδρος, δεν πρόκειται να δεχθεί την ορκωμοσία ακροδεξιού πολιτικού στη θέση του καγκελαρίου, ακόμη κι αν το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές:

«Πιστεύω ότι δεν προωθούνται τα αυστριακά συμφέροντα όταν κάποιοι φαντασιώνονται την έξοδο από την ΕΕ, την διαρκή αποδυνάμωση της ΕΕ και την οικοδόμηση των παλιών τειχών. Είμαι της άποψης ότι πρόκειται για ένα καταστροφικό λάθος από οικονομικο-πολιτική σκοπιά. Και λυπάμαι, αλλά ένα κόμμα στην Αυστρία, το Κόμμα των Ελευθέρων, ζητά εδώ και έναν χρόνο ακριβώς αυτό».

Στον πιθανό επαναληπτικό γύρο που θα ακολουθήσει, ο Van der Bellen δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τον υποψήφιο του ακροδεξιού κόμματος Norbert Hofer. «Πιστεύω ότι η Αυστρία πρέπει να φροντίσει πρωτίστως τους Αυστριακούς. Και τους άλλους που ζουν στη χώρα, αλλά πρωτίστως τους Αυστριακούς», έχει πει ο υποψήφιος του FPÖ.

Εκλογές στον αστερισμό του προσφυγικού

Βασικό θέμα του προεκλογικού αγώνα ήταν η προσφυγική κρίση. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα του ακροδεξιού στρατοπέδου, που ακούστηκε μάλιστα συχνά τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel έστειλε ένα λάθος μήνυμα.

«Αυτό που έκανε η Merkel, λέγοντας θα τα καταφέρουμε, προκάλεσε αυτό το πρόβλημα, να έρθουν δηλαδή πολλοί άνθρωποι με την ελπίδα, για να ανακαλύψουν όμως στη συνέχεια ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε», έχει πει ο Norbert Hofer.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές κρίνονται ήδη ιστορικές αφού η εκλογή ενός πράσινου, ανεξάρτητου ή και ακροδεξιού στον προεδρικό θώκο δεν έχει προηγούμενο στην Αυστρία. Γεγονός είναι επίσης ότι η κυριαρχία των άλλοτε κομμάτων εξουσίας, του Σοσιαλδημοκρατικού (SPÖ) και του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), αποτελεί οριστικά παρελθόν.