Ο Σάντσεθ κατηγορεί το Podemos για το μη σχηματισμό κυβέρνησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Σάντσεθ κατηγορεί το Podemos για το μη σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Σάντσεθ χρειάζεται οπωσδήποτε τη στήριξη των 42 βουλευτών του Podemos, αλλά και ορισμένων μικρότερων, τοπικών κομμάτων ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Το Podemos κατηγόρησε σήμερα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2018 –μετά την πρόταση μομφής σε βάρος του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι– ο Σάντσεθ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη Απριλίου. Όμως δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) κατέλαβε μόνο 123 έδρες σε σύνολο 350.

Για τον λόγο αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε τη στήριξη των 42 βουλευτών του Podemos, αλλά και ορισμένων μικρότερων, τοπικών κομμάτων ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στην ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, ο Σάντσεθ κατήγγειλε τη «μονομερή διακοπή των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Πάμπλο Ιγκλέσιας, του ηγέτη του Podemos. Όπως είπε, αυτό έγινε επειδή η αριστερά οργανώνει μια ψηφοφορία μεταξύ των μελών της για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι βουλευτές του κόμματος στις 23 Ιουλίου. Πρόκειται για «γελοιότητες του Ιγκλέσιας για να δικαιολογήσει το όχι του στην υποψηφιότητά μου για δεύτερη φορά», συνέχισε.

Το Podemos ψήφισε όχι και το 2016, όταν και τότε ο Σάντσεθ προσπάθησε να κερδίσει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου για να αναλάβει πρωθυπουργός. Παρά τη στήριξη που του παρείχε το φιλελεύθερο Ciudadanos, δεν τα κατάφερε και το πολιτικό αδιέξοδο οδήγησε στην προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, λίγους μήνες αργότερα.

Αυτή τη φορά το Podemos εξαρτά τη στήριξή του από την υπουργοποίηση ορισμένων μελών του. Αρχικά, ο Σάντσεθ είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε, προτείνοντας τα μέλη του Podemos που θα υπουργοποιηθούν να αναλάβουν θέσεις με πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο. Αλλά ο Ιγκλέσιας, όπως δηλώνει ο Σάντσεθ, αρνήθηκε την προσφορά αυτήν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.