Στην Τουρκία η Μέρκελ για την συμφωνία για το προσφυγικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Τουρκία η Μέρκελ για την συμφωνία για το προσφυγικό

Την Τουρκία επισκέπτονται σήμερα η Angela Merkel και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τη συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Αγκυρας, η αποτελεσματικότητα της οποίας αμφισβητείται.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις εξακολουθούν να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τη νομιμότητα των επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία- τις οποίες προβλέπει η συμφωνία- τονίζοντας ότι δεν είναι ασφαλής χώρα για την υποδοχή τους. Την ίδια ώρα, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για ακύρωση της συμφωνίας αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Αγκυρας για ταξίδια δίχως βίζα στην ΕΕ για τους πολίτες της.

Η κ Merkel αναμένεται να επισκεφθεί προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Γκατζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu. Μαζί της θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Frans Timmermans.

Η Καγκελάριος ήδη δέχεται επικρίσεις στη Γερμανία για την πολιτική της στο προσφυγικό, ενώ το ταξίδι γίνεται εν μέσω επιπλέον πίεσης, που προκλήθηκε από το γεγονός ότι συμφώνησε να ασκηθεί δίωξη στον Γερμανό κωμικό, ο οποίος κατηγορείται ότι προσέβαλε τον Recep Tayyip Erdogan.

Υπερασπιστές της ελευθερίας έκφρασης, τόσο την Τουρκία όσο και στη Γερμανία, έχουν απευθύνει έκκληση στην Merkel να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για το ζήτημα, κατά την επίσκεψή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider