Περίεργα πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περίεργα πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο

Το Πάσχα συνήθως συνδυάζεται με διακοπές, γαστρονομικά έθιμα, κόκκινα αβγά, τσουρέκια και φυσικά αρνί στη σούβλα. Ωστόσο, τα έθιμα και οι τελετουργίες μιας από τις πιο δημοφιλούς εορτής διαφέρουν σημαντικά στις διάφορες «άκρες» του πλανήτη. Θα μπορούσε κανείς να συναντήσει δένδρα με χρωματιστά αβγά, αναπαραστάσεις με διαβόλους και μάγισσες, τελετουργίες γύρω από αναμμένες φωτιές. Ας δούμε κάποια άγνωστα έθιμα από όλον τον κόσμο:

Ρουμανία: Πρωτάθλημα βαψίματος αβγών

Στη Ρουμανία συνηθίζουν να γιορτάζουν το Πάσχα οικογενειακά. Αν κανείς βρεθεί ποτέ ως προσκεκλημένος σε ένα τέτοιο γεύμα θα θυμηθεί μάλλον τον εορτασμό των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Το πασχαλινό γεύμα περιλαμβάνει τέσσερα ή πέντε πιάτα μεταξύ των οποίων μια σούπα με ξύδι, σαλάτα, αρνί ψητό, τουρσί, τάρτα με αρνί, μαϊντανό και μάραθο και φυσικά βαμμένα αβγά.

Τι είδους αβγά όμως και πόσα;

Το πιο αστείο έθιμο στη Ρουμανία είναι η «μάχη των αβγών» στην οποία συμμετέχουν η οικογένεια και οι φίλοι. Οι δύο αντίπαλοι διαλέγουν δυο σκληρά αβγά και τα τσουγγρίζουν. Ο νικητής είναι αυτός που έχει το πιο ανθεκτικό αβγό. Ο χαμένος αναγκάζεται να φάει όλα τα αβγά που ο νικητής κατάφερε να σπάσει.

Σουηδία: Μπερδεύουν το Πάσχα με το Halloween;

Στη Σουηδία, το Πάσχα, τα παιδιά μεταμφιέζονται σε μάγισσες, βάφουν το πρόσωπό τους και κουβαλώντας μια σκούπα χτυπούν τις πόρτες των γειτόνων τους. Ο σκοπός τους είναι να γεμίσουν τα καλάθια τους με σοκολάτες και καραμέλες σχεδόν όπως κάνουν και τα παιδιά στις ΗΠΑ κατά τον εορτασμού του Halloween.

Γερμανία: Δέντρα με χρωματιστά αβγά

Την αντίστοιχη δική μας Μεγάλη Πέμπτη, στη Γερμανία συνηθίζουν να κάνουν αμιγώς χορτοφαγικά γεύματα όπως είναι η σούπα με τα επτά λαχανικά. Στο επιδόρπιο όμως, τα πράγματα γίνονται πιο γλυκά, καθώς συνηθίζουν να τρώνε σοκολατένια αβγά.

Το πιο περίεργο έθιμο είναι ότι οι Γερμανοί στολίζουν στους κήπους και τους δρόμους, δέντρα με χρωματιστά αβγά, τα λεγόμενα Osterstrauch, τα οποία σηματοδοτούν την αρχή της άνοιξης.

Φιλανδία: Παιχνίδια γύρω από τις φωτιές

Οι Φιλανδοί πιστεύουν ότι το Μεγάλο Σάββατο έρχονται τα κακά πνεύματα και για να τα εξορκίσουν ανάβουν φωτιές και μεταμφιέζονται σε μάγους. Την Κυριακή τα παιδιά επιδίδονται στο «κυνήγι των σοκολατένιων αβγών» τα οποία έχουν κρύψει οι γονείς τους σε διάφορες γωνιές μέσα στο σπίτι.

Ελ Σαλβαδόρ: Χορός με τους διαβόλους

Στην περιοχή Texistepeque του Ελ Σαλβαδόρ κάθε Πάσχα αναβιώνουν παγανιστικά έθιμα. Άνδρες μεταμφιέζονται σε διαβόλους, τους « talcigüines », τρέχουν στους δρόμους της πόλης «μαστιγώνοντας» όποιον βρουν στο πέρασμά τους. Aυτή η «μάχη» συμβολίζει την πάλη που δίνει ο Ιησούς εναντίον του πειρασμού.

Φιλιππίνες: Ματωμένο Πάσχα

Στις Φιλιππίνες, τη Μεγάλη Εβδομάδα, εορτάζεται με λιτανείες και πομπές στους δρόμους και μια θεατρική παράσταση που ονομάζεται Sinakulo. Κατά τη διάρκεια της πομπής, κάποιοι συμμετέχοντες «σταυρώνονται» για να μοιραστούν τον πόνο του Ιησού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider