Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είναι τόσο πλούσια όσο νομίζετε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είναι τόσο πλούσια όσο νομίζετε

Μη θαμπώνεστε από το στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ: στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο πλούσια όσο φαντάζεστε. Δεν περιλαμβάνεται καν στους 300 πλουσιότερους Βρετανούς.

Η βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει την Πέμπτη τα 90 χρόνια και έχει αποφασίσει να γιορτάσει τα γενέθλιά της στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το κάστρο είναι μία από τις εννέα βασιλικές κατοικίες όπου φυλάσσονται έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας, καθώς και οι περίφημες βασιλικές συλλογές κοσμημάτων.

Οι περισσότεροι, όμως, από τους βασιλικούς θησαυρούς δεν είναι καν δικοί της. Η προσωπική περιουσία της βασίλισσας υπολογίζεται από τους Sunday Times στα 490 εκατ. λίρες –ποσό σχεδόν αμελητέο μπροστά στην περιουσία των σύγχρονων κροίσων.

Δια του λόγου το αληθές, η περιουσία του ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, ανέρχεται σε 49 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Liliane Bettencourt που κατέχει το 33% της L'Oreal. Είναι η πιο πλούσια γυναίκα του κόσμου και έχει περιουσία 40 δισ. δολαρίων.

Στη Βρετανία, στην κορυφή του πλούτου βρίσκεται σήμερα ο Δούκας του Γουεστμίνστερ Gerald Grosvenor, με περιουσία που εκτιμάται στα 12,9 δισ. δολάρια. Για πρώτη φορά η βασίλισσα Ελισάβετ δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τους 300 πλουσιότερους Βρετανούς για το 2015.

Πώς γεμίζει τα ταμεία της η Ελισάβετ;

Κρατική επιχορήγηση 55 εκατ. δολαρίων

Προκειμένου να βιοπορίζεται, η Βασίλισσα λαμβάνει κρατική επιχορήγηση ύψους 55 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Με αυτά τα χρήματα καλύπτει τα έξοδα για τις μετακινήσεις της, την προσωπική της φρουρά και τη συντήρηση των ανακτόρων καθώς και του προσωπικού που απασχολεί σε αυτά.

Πέρυσι, η Ελισάβετ χρησιμοποίησε τα 51 εκατ. από αυτά τα χρήματα και το περίσσευμα των 4 εκατ. πιστώθηκε ένα ταμείο που έχει για «περίπτωση ανάγκης».

Το μερίδιο που αναλογεί στη βασίλισσα από την περιουσία του Στέμματος, στην οποία περιλαμβάνονται τα ανάκτορα, οι φάρμες, ολόκληροι δρόμοι στο Λονδίνο, ακόμη και εκτάσεις στον βυθό της Βρετανίας, ισούται με το 15%. Την περιουσία αυτή –συνολικής αξίας 15,8 δισ. δολαρίων– διαχειρίζεται η βρετανική κυβέρνηση, η οποία συλλέγει τα έσοδα και αποδίδει στην Ελισάβετ το ποσό που της αναλογεί.

Παρότι, όμως, η Βασίλισσα αποτελεί τον νόμιμο ιδιοκτήτη, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν ανήκουν στην ίδια προσωπικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο στη διαχείριση της περιουσίας ούτε μπορεί να την πουλήσει –είναι υποχρεωμένη να την κρατήσει για τις επόμενες γαλαζοαίματες γενιές.

Βασιλική χορηγία 22,6 εκατ. δολαρίων

Αν το στέμμα ήταν μια κανονική δουλειά, αυτός θα ήταν ο βασικός της μισθός. Τυπικά, πρόκειται για εισόδημα που εισπράττει το παλάτι από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, μια ιδιωτική περιουσία που περιλαμβάνει εμπορικά και αγροτικά ακίνητα, καθώς και κατοικίες που χρονολογούνται από το 1265.

Το εισόδημα ανερχόταν πέρυσι σε 22,6 εκατ. δολάρια –στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Η Βασίλισσα χρησιμοποιεί αυτά χρήματα για να καλύπτει τα επίσημα και προσωπικά της έξοδα, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων των υπόλοιπων μελών της βασιλικής οικογένειας που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας συγκεκριμένες υποχρεώσεις εκ μέρους της.

Προσωπική περιουσία 490 εκατ. δολαρίων

Αυτό είναι το προσωπικό «κομπόδεμα» της Βασίλισσας, συνολικού ύψους 490 εκατ. δολαρίων. Η Ελισάβετ έχει κληρονομήσει από τον πατέρα της το Κάστρο του Μπάλμοραλ στη Σκωτία και το Sandringham Estate στην Ανατολική Αγγλία. Στην ιδιοκτησία της περιλαμβάνεται, επίσης, μια συλλογή γραμματοσήμων υψηλής αξίας καθώς και μια σειρά από πολύτιμα έργα τέχνης.

Η Βασίλισσα δεν υποχρεούται να δημοσιοποιεί τα στοιχεία της προσωπικής της περιουσίας, ούτε τις επενδύσεις της, αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, κατέχει μετοχές σε βρετανικές εταιρείες blue chip και το χαρτοφυλάκιό των επενδύσεών της χαρακτηρίζεται –όπως ήταν αναμενόμενο– ως «συντηρητικό».

Μέχρι το 1992, η βασίλισσα δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει φόρους. Έκτοτε, όμως, το εισόδημα και τα κεφαλαιακά κέρδη από την προσωπική της περιουσία φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές που πληρώνουν όλοι οι Βρετανοί φορολογούμενοι. Επίσης, υποχρεούται να καταβάλλει φόρους και επί της Βασιλικής Χορηγίας, αν και η Κρατική Επιχορήγηση είναι αφορολόγητη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider