Ερντογάν: Έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν: Έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο
Στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από το Τατζικιστάν.

«Ο κ. Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν έχει συνηθίσει τα καθήκοντα του και μάλλον θα περάσει καιρός μέχρι να συνηθίσει. Στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δικαίωμα να μιλούν όλοι όσοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν. Από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτές εκεί; Αν μιλούσε η Ελλάδα ή η Αγγλία ως εγγυήτριες δυνάμεις θα το καταλάβαινα. Και εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Γαλλία, όμως, είναι εκεί;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους είπε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ο λαός που ζει σε όλη την Κύπρο μοιράζεται όλα όσα βγουν από τα ύδατα της. Εξήγησε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δικαιώματα των Τούρκων ομογενών που η Άγκυρα διεκδικεί.

  • Ερντογάν: Παραλαμβάνουμε τους S-400 τον Ιούλιο

Παράλληλα ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το πρώτο 15νθημερο του Ιουλίου η Τουρκία, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις, θα παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. «Δεν θα υποχωρήσουμε. Εμείς δεν είμαστε ένα κράτος σαν μια μικρή κοινότητα. Δεν θα γλείψουμε αυτό που φτύσαμε», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Συζητήσαμε το θέμα των S-400 με τη Ρωσία. Το ζήτημα των S-400 έχει τακτοποιηθεί», φέρεται ότι δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους επί του αεροσκάφους με το οποίο επέστρεφε έπειτα από επίσκεψη στο Τατζικιστάν, όπου συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής και συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πιστεύω ότι θα αρχίσουν να έρχονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου», πρόσθεσε, κάνοντας μια πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη απ' ό,τι στο παρελθόν.

Οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πηγή αυξανόμενης διχόνοιας ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα πως η Τουρκία θα βγει από το πρόγραμμα του μαχητικού αεροπλάνου F-35, αν προχωρήσει στα σχέδιά της και παραλάβει τους S-400.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συζητήσει το θέμα με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όταν συναντηθούν αυτόν τον μήνα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider