Ευρωεκλογές 2019: Κλείνουν σταδιακά οι κάλπες στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωεκλογές 2019: Κλείνουν σταδιακά οι κάλπες στην Ευρώπη

Ολοκληρώνεται σταδιακά η εκλογική διαδικασία στις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. με τις κάλπες να έχουν κλείσει ήδη στο Βέλγιο, ενώ σε ακόμα επτά χώρες η εκλογική διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί από χθες.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ευρω-κάλπη αναμένεται να αναδείξει ένα πολυδιασπασμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με έντονη την εκπροσώπηση λαϊκιστικών και εθνικιστικών σχηματισμών, γι' αυτό και πολλοί χαρακτηρίζουν τις συγκεκριμένες ευρωεκλογές. Παρόλα αυτά ι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις να διατηρήσουν τον έλεγχο στο Ευρωκοινοβούλιο των 751 μελών.

Όσον αφορά στη Γερμανία, όπου συμμετέχουν στις εκλογές 41 κόμματα, οι δημοσκοπησεις εκτιμούν πώς από τους κερδισμένους αυτής της εκλογικής διαδικασίας είναι οι Πράσινοι οι οποίοι δεν αποκλείεται να αποσπάσουν το 17% των ψήφων, έναντι 10% που ήταν η επίδοσή τους στις ευρωεκλογές του 2014. Το ενδιαφέρον βεβαίως επικεντρώνεται και στο ποσοστό που θα πάρει η ακροδεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Στην Κύπρο, που εκπροσωπείται με έξι βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κάλπες κλείνουν στις 6 μ.μ. και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τα μεσάνυχτα. Ενδιαφέρον θα έχει η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και αν θα υπάρξει είσοδος της ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο. Το εκλογικό σώμα στο νησία αποτελείται από 641.000 ψηφοφόρους, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους για το ποσοστό της αποχής.

Στη Ιταλία, που εκλέγει 76 ευρωβεουλευτές, αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες περίπου 50 εκατ. πολίτες, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στην ξενοφοβική Λίγκα. Το κόμμα εκτιμάται ότι θα αποσπάσει το 30% των ψήφων αν και δεν λείπουν και εκείνοι που αμφισβητούν τις προβλέψεις των γκάλοπ.

Για την Ελλάδα, το πρακτορείο Reuters σχολιάζει πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα ενώ η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής μονομαχούν για την τρίτη θέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider