Ευρωεκλογές 2019: Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η κυρία των προστίμων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωεκλογές 2019: Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η κυρία των προστίμων
Η πορεία της υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Δεν δίστασε να τα βάλει με τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες -γνωστές με τα αρχικά GAFA, Google, Amazon, Facebook, Apple- «για παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών νόμων της ΕΕ», αλλά και να επιβάλει ανά περιπτώσεις μεγάλα πρόστιμα. Σύμφωνα με την «Βέστ» -όπως την αποκαλούν οι συνεργάτες της- οι κυρώσεις κατά των αμερικανικών εταιρειών είναι πλέον σχεδόν συνηθισμένες. Ο λόγος για την Μαργκρέτε Βεστάγκερ,η οποία είναι η πιο δημοφιλής επίτροπος της Κομισιόν.

Η «Βεστ» δεν αποφεύγει την αντιπαράθεση. Και οι Αμερικανοί το έχουν παρατηρήσει. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ την έχει ήδη ονόμασει ως «Η Μις Φορολογία». Το περιοδικό Time την χαρακτήρισε ως «Ο χειρότερος εφιάλτης της Google».

Περισσότερο δημοφιλής από τον Γιούνκερ

«Πρόκειται για χαρακτηρισμούς που συνήθως δεν διαβάζετε για τους επιτρόπους της ΕΕ. Οι περισσότεροι από τους επιτρόπους είναι εντελώς άγνωστοι στους λαούς της ΕΕ» λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης στο ΑΠΕ ΜΠΕ

Η Βεστάγκερ -γράφει η γερμανική Die Zeit -είναι η πιο δημοφιλής πολιτικός της Επιτροπής και, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, είναι μάλιστα πιο δημοφιλής και από τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Και άλλοι επίτροποι είχαν στο παρελθόν το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού όπως η Βεστάγκερ, αλλά μάλλον πέρασαν απαρατήρητοι.

Ο προκάτοχός της, Χοακίν Αλμούνια, για παράδειγμα, επέβαλε χρηματική ποινή μισού δισεκατομμυρίου ευρώ κατά της Microsoft, κίνησε φορολογικές διαδικασίες, μεταξύ άλλων, εναντίον της Amazon και της Apple. Αλλά ο Ισπανός ήταν περισσότερο συμβιβαστικός. Οι Financial Times έγραψαν κάποτε γι΄ αυτόν ότι προτιμούσε συνομιλίες στο πίσω δωμάτιο. Αλλά ο Αλμούνια δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος καθώς τρεις φορές απέτυχε στις συνομιλίες με την Google .

«Τα πράγματα είναι διαφορετικά για την Βεστάγκερ. Η Δανέζα επίτροπος με τα γκρίζα σκούρα μαλλιά και τα μπλε μάτια είναι συνεχώς παρούσα στα ΜΜΕ» λέει η ίδια πηγή στο ΑΠΕ ΜΠΕ. «Παρά την επιτυχία και τη δημοτικότητα της, ο χρόνος της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να λήξει σύντομα, μετά τις αυριανές ευρωπαϊκές εκλογές. Εκτός αν εξασφαλίσει κάτι πολύ καλύτερο» προσθέτει η ίδια πηγή.

Η Βεστάγκερ, οικονομολόγος στο επάγγελμα, είναι 51 ετών, έχει ήδη πετύχει αρκετά σε διάφορα κυβερνητικά πόστα στη Δανία, πηγαίνοντας συνήθως ενάντια στο ρεύμα. Ήταν υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων αλλά δέχτηκε έντονες επιθέσεις επειδή δεν βάφτισε τη μεγαλύτερη κόρη της. Παρόλες τις διαμαρτυρίες, επέμεινε στην απόφαση της. Ως υπουργός Οικονομικών πέρασε σκληρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, μείωσε τα επιδόματα ανεργίας και αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης.

«Οι άνθρωποι την αγαπούν ή την μισούν», λέει η Δανέζα δημοσιογράφος Ελισαβετ Σβέιν, η οποία έγραψε ένα βιβλίο για την Βεστάγκερ πριν από την επιτυχία της στις Βρυξέλλες. «Ήταν δύσκολος χαρακτήρας, πάντα ήταν σε μια σύγκρουση», λέει η Σβέιν. Στις Βρυξέλλες, λίγα έχουν αλλάξει, το μοτίβο παρέμεινε το ίδιο: πηγαίνει από σύγκρουση σε σύγκρουση.

Η βιογράφος της Βεστάγκερ λέει ότι αυτό που βοηθά τη Δανέζα πολιτικό είναι η εικόνα του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ: Μια γυναίκα από μια μικρή χώρα που παλεύει για τους πολίτες ενάντια στις μεγάλες εταιρείες. Αυτή είναι μια καλή ιστορία, τουλάχιστον στον τομέα της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, όταν η Βεστάγκερ απαγόρευσε τη συγχώνευση της γερμανικής εταιρείας Siemens και της γαλλικής ανταγωνίστριες εταιρείας Alstom, τονίζοντας ότι υπονομεύει τον ανταγωνισμό. Οι υποστηρικτές είδαν τη συγχώνευση ως μια ευκαιρία για μια μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία, μια «Airbus για το σιδηρόδρομο», μια εταιρεία που θα μπορούσε επίσης να κυριαρχήσει και σε διεθνές επίπεδο. Η απόφαση της Βεστάγκερ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Είναι θέμα ακεραιότητας»

Τι είναι αυτό που την οδηγεί στο έργο της; «Είναι ακριβώς το ότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θέλουμε να μας εξαπατούν», λέει. «Ούτε όταν ψωνίζουμε στην αγορά, ούτε όταν εξάγουμε ως επιχειρηματίες σε μια άλλη χώρα. Είναι θέμα ακεραιότητας».

Η Βεστάγκερ συνεχίζει να αγωνίζεται τώρα για τον εαυτό της, αλλά και για το πρόγραμμά της, καθώς είναι η κορυφαία υποψήφια των Φιλελεύθερων για διάδοχος του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Είναι μια από τους επτά κορυφαίους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, και υποστηρίζεται από τη Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Θεωρείται μάλιστα ως η πιο ελπιδοφόρα υποψήφια, ακόμη και αν οι Φιλελεύθεροι δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να έρθουν πρώτοι στις αυριανές εκλογές.

Επομένως, μην υποτιμάτε τη Βεστάγκερ. Παρόλο που πάντα λέει ότι προτεραιότητα της θα ήθελε να είναι η εκπροσώπηση για άλλη μια φορά της Δανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλοι ξέρουν ότι διεκδικεί πολύ περισσότερα: Να γίνει η πρώτη γυναίκα, ως πρόεδρος της Επιτροπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider