Die Welt: Όχι στις πολεμικές επανορθώσεις σε Ελλάδα και Πολωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Die Welt: Όχι στις πολεμικές επανορθώσεις σε Ελλάδα και Πολωνία
Η «Die Welt» επιχειρηματολογεί κατά των πολεμικών επανορθώσεων σε εκτενές άρθρο της με τίτλο «Η κατάρα των αποζημιώσεων» και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να δοθούν.

«Σημαντικά μεγαλύτερη ζημία από εκείνη που μπορούν να αποκαταστήσουν» θα προκαλούσαν οι γερμανικές αποζημιώσεις σε Ελλάδα και Πολωνία σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Η «Die Welt» μάλιστα επιχειρηματολογεί κατά των πολεμικών επανορθώσεων σε εκτενές άρθρο της με τίτλο «Η κατάρα των αποζημιώσεων» και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να δοθούν.

«Το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα θα διαλύονταν, σε περίπτωση που η Πολωνία και η Ελλάδα μπλόκαραν τη λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες έως ότου η Γερμανία αναγνωρίσει την υποτιθέμενη υποχρεώση καταβολής αποζημιώσεων. Παράλληλα θα προκαλούνταν νέα στερεότυπα με επακόλουθο τη δραματική γιγάντωση του εθνικισμού. Προφανώς μία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης θα προκαλούσε σοβαρό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό καθώς οι Γερμανοί ανήκουν στους πιο σημαντικούς πελάτες. Παράλληλα θα στέρευαν ουσιαστικά και οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία. Εργαζόμενοι από την Πολωνία δεν θα ήταν πλέον καλοδεχούμενοι εδώ και θα έχαναν ευκαιρίες για να βγάλουν πολλά χρήματα. Και όλα αυτά χωρίς να έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ εν είδει αποζημίωσης», γράφει η «Die Welt».

Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας ξεκινά με τη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα, η Πολωνία και τώρα και οι χώρες της Βαλτικής απαιτούν τεράστιες αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Οι συνέπειες θα ήταν δραματικές».

Ο αρθρογράφος ξεκαθαρίζει εξ αρχής ότι είναι αντίθετος με την πληρωμή των επανορθώσεων.

Η αιτιολόγησή του: «Όποιος προκαλεί μία ζημία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Αυτό ισχύει σε κάθε κράτος δικαίου και κατά βάση είναι λογικό. Υπάρχουν όμως και κάποιοι περιορισμοί διότι μία τυφλή προσήλωση σε αρχές μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση. Όταν μία επανόρθωση προκαλεί σημαντικά μεγαλύτερη ζημία από εκείνη που μπορεί να αποκαταστήσει, τότε είναι πιο συνετό να αναζητήσουμε άλλες δυνατότητες για να αντισταθμιστεί. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τις περιβόητες αξιώσεις περί αποζημιώσεων που διατυπώνονται απέναντι στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «τελευταία γίνονται παρόμοιες σκέψεις και στις χώρες της Βαλτικής και αν η Γερμανία υποχωρήσει εδώ, τότε πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες που είχαν καταληφθεί από τη Βέρμαχτ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider