Spiegel: Ασαφής η στάση της Γερμανίας στο σχέδιο rescEU

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Spiegel: Ασαφής η στάση της Γερμανίας στο σχέδιο rescEU
Η Γερμανία δεν διαθέτει πυροσβεστικά αεροπλάνα και δεν αναμένεται να αποκτήσει επισημαίνει το Spiegel.

Ασαφής παραμένει η στάση της Γερμανίας στο σχέδιο rescEU, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2019 με σκοπό την ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, σύμφωνα με το Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, αυτήν την άνοιξη κάηκαν ήδη δάση, αλλά στη Γερμανία δεν υπάρχουν πυροσβεστικά αεροπλάνα της ομοσπονδίας και των κρατιδίων. Αντ' αυτών, πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ελικόπτερα του Στρατού και της Αστυνομίας και καμία βελτίωση δεν διαφαίνεται.

Το τελευταίο καλοκαίρι της ξηρασίας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έπρεπε συχνά να ενεργοποιηθούν διότι σε ορισμένα μέρη της χώρας, καίγονταν τα δάση. Οι τοπικές Αρχές δεν ήταν πάντοτε σε θέση να ελέγξουν τις φλόγες. Έτσι, ενεπλάκησαν ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας για να τις κατασβέσουν ρίχνοντας νερό.

Πυρκαγιές ενδέχεται να ξεσπάσουν σε πολλά μέρη και αυτό το καλοκαίρι στη Γερμανία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη αυτήν την άνοιξη ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές στη Γερμανία. Επομένως, το πρόβλημα θα μπορούσε να γίνει πιεστικό. Εν τούτοις, ούτε η Ομοσπονδία, ούτε και τα κρατίδια έχουν αγοράσει έστω και ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο. Οι ελλείψεις αναπληρώνονται από τα ελικόπτερα της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι το οποίο επέκρινε η βουλευτής των Πρασίνων Ιρένε Μίχαλιτς. Μιλώντας στο Spiegel είπε: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να συνεχίσει έτσι, πρέπει να εξασφαλίσει την προμήθεια των αναγκαίων μέσων όπως είναι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα ρίψης νερού. Σε τελευταία ανάλυση δεν είναι Πυροσβεστική η Αστυνομία».

Το πρόβλημα όμως υπερβαίνει τα γερμανικά σύνορα. Ιδίως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα πλήττονται επανειλημμένα από καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και στη Σουηδία το 2018 κάηκαν δάση. Συχνά υπήρχε έλλειψη μέσων. Ένα αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα κεντρικό αποθεματικό προστασίας - συμπεριλαμβανομένων των πυροσβεστικών αεροπλάνων - δεν υλοποιήθηκε. Η πρωτοβουλία απορρίφθηκε από τα γερμανικά κρατίδια, αλλά και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέφρασε επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι εθνικά μέτρα για την πυρόσβεση δεν θα έπρεπε υποκατασταθούν από ευρωπαϊκά.

Εν τούτοις, την άνοιξη του 2019, τέθηκε σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σύστημα προστασίας και πρόληψης καταστροφών (rescEU). Τώρα υπάρχει μεν ευρωπαϊκή 'εφεδρεία', αλλά με εθνική ευθύνη. Η Κροατία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σουηδία θα θέσουν στη διάθεση άλλων ευρωπαϊκών χωρών επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι πυροσβεστικά ελικόπτερα από αυτό το καλοκαίρι. «Οι πυρκαγιές δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου.

Η Γερμανίδα πράσινη πολιτικός Ιρένε Μιχάλιτς υπέβαλε πρόσφατα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ερώτημα, για το αν θα προσφέρει και η Γερμανία τέτοια αεροπλάνα για την ευρωπαϊκή εφεδρεία. Η απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία περιήλθε σε γνώση του Spiegel, παρέμεινε ασαφής: H Γερμανία θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν ώστε το σύστημα RescEU «να εφαρμοστεί γρήγορα» και να είναι διαθέσιμα κατά την «αντιπυρική περίοδο το 2019 πρόσθετα μέσα παροχής βοήθειας για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών από αέρος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider