Ματωμένο Πάσχα στη Σρι Λάνκα: Όγδοη έκρηξη - Πάνω από 200 νεκροί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ματωμένο Πάσχα στη Σρι Λάνκα: Όγδοη έκρηξη - Πάνω από 200 νεκροί
Απαγόρευση της κυκλοφορίας και διακοπή των Social Media επέβαλε η κυβέρνηση.

Συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, το Κολόμπο, αλλά και σε περιοχές γύρω από αυτή, από τις οποίες, μέσα σε λίγες ώρες, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 200 άνθρωποι σύμφωνα με το BBC, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 400.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο αλλά και το Reuters πριν από λίγο σημειώθηκε και έβδομη έκρηξη σε προάστιο του Κολόμπο, πάλι σε ξενοδοχείο απέναντι από το ζωολογικό πάρκο ενώ λίγα λεπτά αργότερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο και για όγδοη έκρηξη.

Το υπουργείο Άμυνας και οι στρατιωτικές αρχές της Σρι Λάνκα αποφάσισαν να επιβάλουν προσωρινή «απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα», σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας Ruwan Wijewardene. Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιθέσεις είναι έργο θρησκευτικών εξτερμιστών και οι αρχές έχουν εντοπίσει τους ενόχους.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές τώρα το νοσοκομείο της πρωτεύουσας Κολόμπο έχουν μεταφερθεί 254 τραυματίες, ενώ άλλοι 60 απαριθμούνται στις επιθέσεις στις άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τις αρχές μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και 35 ξένοι πολίτες, μεταξύ των οποίων ένας Πορτογάλος, περίπου 30 ετών που βρισκόταν εκεί με τη σύζυγό του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Lusa επικαλούμενο διπλωματική πηγή. Οι υπόλοιποι Πορτογάλοι που βρίσκονται στη Σρι Λάνκα «είναι όλοι καλά», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία οι προηγούμενες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρεις εκκλησίες και τρία ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, εν μέσω του εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών.

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε έστειλε αίτημα για έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας έπειτα από τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».

Οι πρώτες εκρήξεις καταγράφηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Σεβαστιανού στην πόλη Νεγκόμπο έξω ακριβώς από την πρωτεύουσα.

sri lanka

Η διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου του Κολόμπο, Σαμίντι Σαμρακούν, είπε στο Reuters ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 20 θάνατοι ενώ υπάρχουν 280 τραυματίες.

Τουλάχιστον 160 άτομα έχουν τραυματιστεί από την έκρηξη στην εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού, «είκοσι τέσσερις άνθρωποι έχουν εισαχθεί και βρίσκονται καθ' οδόν και άλλοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο --υπό τον όρο να μην κατονομαστεί-- αξιωματούχος στο Εθνικό Νοσοκομείο του Κολόμπο.

«Επίθεση εναντίον της εκκλησίας μας, παρακαλούμε ελάτε να μας βοηθήσετε εάν βρίσκονταν εδώ μέλη της οικογένειάς σας», διαβάζει κανείς σε μήνυμα στα αγγλικά που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο.

Ακολούθησαν άλλες τέσσερις επιθέσεις, μια σε εκκλησία στη Μπατικαλόα και τρεις ακόμα σε πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής, Kingsbury hotel, Shangri La hotel και Cinnamon Grand Hotel.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, σε μία χώρα που σπαρασσόταν για δεκαετίες από εμφύλιες διαμάχες, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των Ταμίλ οι βοβμιστικές επιθέσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider