«Επιχερηματικό απόρρητο» κατά βιομηχανικής κατασκοπείας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επιχερηματικό απόρρητο» κατά βιομηχανικής κατασκοπείας

Ψηφίστηκε, με συντριπτική πλειοψηφία, από το Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη η οδηγία την προστασία του «επιχειρηματικού απορρήτου» που έρχεται να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επιχειρηματιών στον απόηχο των Panama Papers.

Η οδηγία, την οποία εισηγήθηκε το 2013 ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Michel Barnier, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ ΜΚΟ, δημοσιογράφων και συνδικαλιστών που δηλώνουν ανήσυχοι για την προστασία θεμελιωδών ελευθεριών. Στόχος είναι η θέσπιση μιας νομικής βάσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για καταπολέμηση της βιομηχανικής κατασκοπείας και την προστασία της καινοτομίας.

«Η καταπολέμηση της οικονομικής και βιομηχανικής κατασκοπείας (...) της οποίας είναι θύματα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μας, η προστασία της καινοτομίας και της έρευνάς μας, η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητάς μας, αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι», δήλωσε την Τετάρτη η γαλλίδα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Constance Le Grip, εισηγήτρια της έκθεσης.

Σύμφωνα με τη κ. Le Grip, το «ισορροπημένο» αυτό κείμενο «προστατεύει τόσο την επαγγελματική τεχνογνωσία, την άυλη κληρονομιά των επιχειρήσεων όσο και τις βασικές ελευθερίες και την άσκηση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου και των δραστηριοτήτων των καταμηνυτών ατασθαλιών».

Με την οδηγία αυτή «θα προαχθεί η εμπιστοσύνη χιλιάδων επιχειρήσεων, η πλειονότητα των οποίων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες καινοτομούν καθημερινά», είχε υποστηρίξει επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, ο αυστριακός Johannes Hahn.

Οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων αντιτάχθηκαν στο κείμενο και είχαν ζητήσει, χωρίς επιτυχία, τουλάχιστον να μετατεθεί η ψηφοφορία. «Είναι ένα εντελώς λανθασμένο σήμα εκ μέρους αυτής της συνέλευσης το να υιοθετεί δέκα ημέρες μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers ένα κείμενο που εκ των πραγμάτων θα κάνει πιο δύσκολο το έργο των καταμηνυτών ατασθαλιών και των εφημερίδων», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Philip Laber, συμπρόεδρος της ομάδας Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία .

Η κύρια κατηγορία που της προσάπτουν οι επικριτές της είναι ότι η ευρωπαϊκή οδηγία «μεταφέρει το βάρος της απόδειξης από τις επιχειρήσεις στους καταμηνυτές ατασθαλιών», σύμφωνα με τον Laber. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολλά αιτήματα κατά της οδηγίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider