Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: Αποφασισμένοι για τους S-400 παρά τις απειλές των ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: Αποφασισμένοι για τους S-400 παρά τις απειλές των ΗΠΑ
Ρωσία και Τουρκία δείχνουν να αδιαφορούν για τις επιπτώσεις από την οργή των ΗΠΑ.

Τα αμυντικά πυραυλικά συστήματα S-400 είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες επιμένουν πως θα προχωρήσουν στην εκτέλεση της σύμβασης για την απόκτηση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, μια κίνηση της Άγκυρας που συνεχίζει να πυροδοτεί οργή στις ΗΠΑ.

«Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητήσουμε, οι S-400 είναι από τα σημαντικότερα», είπε ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα. Οι παραδόσεις των συστοιχιών θα αρχίσουν τον Ιούλιο, διευκρίνισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Η Ουάσινγκτον απειλεί να διακόψει τη διαδικασία παράδοσης των προηγμένων, αόρατων για τα ραντάρ μαχητικών F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, μεταξύ άλλων κυρώσεων, εάν εκτελεστεί η σύμβαση της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά των S-400.

Πούτιν και Ερντογάν έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές φέτος καθώς οι κυβερνήσεις τους συνεχίζουν να ενισχύουν τους δεσμούς τους. Και τις δύο φορές, το ζήτημα ήταν ο πόλεμος στη Συρία.

Πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι σχεδιάζει να συζητήσει μια πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να συντρίψει τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους μαχητές ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, ενώ πέρυσι είχε σημειώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για μια επιχείρηση.

Η Τουρκία θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασία του Λαού (YPG) εχθρό και έχει ήδη επέμβει για να εκδιώξει τους μαχητές της από το έδαφος δυτικά του Ευφράτη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχει κάνει τα δύο τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider