Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής - Plan B για Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής - Plan B για Brexit
Σε θρίλερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit με τους 27 ηγέτες της ΕΕ να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της 9μήνης παράτασης ή της άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η ΕΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει στη Βρετανία την παράταση του Brexit για 9 μήνες εάν το βρετανικό κοινοβούλιο καταψηφίσει για 3η φορά τη συμφωνία της Μέι την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.

Οι 27 ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής πιθανότατα θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα και θα ενημερώσουν την Μέι ότι οι μόνες επιλογές που απομένουν στο τραπέζι των τραπέζι των διαπράγματεύσεων είναι είτε 9μηνη παράταση είτε καμία συμφωνία και «άτακτη» έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Τερέζα Μέι δήλωσε στο χθεσινό της διάγγελμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία παράταση πέραν του Ιουνίου, με πιθανό ενδεχόμενο να μη συνεχίσει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Το σχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που προβλέπει παράταση έως τις 22 Μαΐου, φέρεται να έχει συναντήσει αντίσταση από αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η αναφορά στην 22α Μαΐου πρόκειται να διαγραφεί από το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Από εκεί και πέρα, όμως, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες: Άλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει συγκεκριμένη ημερομηνία στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, άλλες αναφέρουν ότι θα αντικατασταθεί με μία πιο σύντομη προθεσμία, την 7η Μαΐου.

Βασικές εξελίξεις:

  • Οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν στη Μέι μια σύντομη παράταση αλλά μόνο εάν περάσει η συμφωνία της από την Βουλή των Κοινοτήτων.
  • Συζητούν για πόσο καιρό θα πρέπει να είναι αυτή η παράταση.
  • Επίσης, κοιτάζουν μπροστά σε αυτό που θα συμβεί αν η συμφωνία της Μέι καταψηφιστεί και πάλι - ένα Plan B για παράταση 9 μηνών.
  • Η ΕΕ ανησυχεί όλο και περισσότερο για να μην χρεωθεί η ίδια μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι ηγέτες συζητούν ήδη τι πρέπει να κάνουν αν η συμφωνία της απορριφθεί πάλι την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.